Избори 2021: Партиите са пълни с лекари, актьори и известни личности
04.03.2021
Защо Холивуд оцени Мария Бакалова, но НАТФИЗ не успя?
11.03.2021

Русия разпространява дезинформация за ваксините

В последните часове става ясно, че Русия продължава да разпространява фалшива информация за ваксините. Този път е открита кампания, която е насочена към разпространението на дезинформация за две от ваксините, които са одобрени за употреба в САЩ.

Открити са 4 платформи, създадени от руските разузнавателни служби, които разпространяват дезинформация. Твърди се, че кампанията е била насочена към ваксината на Pfizer/ Biontech.

От Белия дом следят случая и се стараят максимално бързо да отстранят платформите и кампаниите, заблуждаващи хората.

Напомняме, че през октомври 2020 г. отново имаше такава информация за пропаганда, свързана с ваксините от страна на Русия.  В случая кампаниите са били насочени срещу британската ваксина и нейните клинични изпитания.

Според някои източници, целите на дезинформационните кампания са две. Първата е да се умаловажи чуждия труд и да се поставят под съмнение ваксините в Европа и Щатите. Втората причина е да се фаворитизира именно руската ваксина.

В сайта на Европейската служба по външна дейност може да откриете списък с фалшивите новини/заглавия, публикувани от Русия.

Част от тях са „Файзер е фалшифицирал клиничните изследвания.“, „Русия е единствената страна, която има ваксина срещу Ковид.“, „САЩ използва случая „Навални“, за да блокира руската ваксина срещу Ковид“ и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *