НАП обяви 20 черноморски имота за публична продажба
29.07.2016
МС обеща да увеличи издръжката и заплатите в сферата на социалните услуги
29.07.2016

Още 1 млрд. лева за саниране по Националната програма за обновяване на българските домове

Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се повишава ежедневно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на една от сградите, които бяха реновирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Тя обясни, че това се дължи както на вида на завършените сгради, така и на факта, че хората са разбрали, че са били манипулирани с отправяните предупреждения, че ако се включат в нея, някой ще им отнеме жилището.

Регистрирани са и са подадени заявления за участие по програмата от близо 4000 сдружения на собственици, информира министърът. Почти 2000 са сградите със сключени договори, по които се извършват дейности, като 68 от тях са вече приключили. За 750 текат процедури за избор на строители, а по другите се извършва конструктивно и енергийно обследване или проектиране, каза още Павлова. Това означава, че тази и следващата година ще бъдат пикови за програмата и ще бъдат обновени най-много сгради, заключи тя.

Надявам се при процедурата за утвърждаване на държавния бюджет за 2017 г. да може да бъде предвиден и още един милиард лева за финансиране на дейности по Националната програма, за да може да я продължим и да реализираме и още 2000 сгради, които са чакащи, отбеляза министърът.

Успяхме да завършим в пълнота 156 сгради по финансирания със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 година проект „Енергийно обновяване на българските домове“, сред които и намираща се на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 80. Останалите 138, които бяха одобрени за участие в него, но не бяха реализирани, ще бъдат завършени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност. За тях са направени необходимите обследвания и проектиране, съобщи Павлова.

Проектът беше замразен и преустановен по времето на правителството на премиера Орешарски, напомни министърът. „Размразихме“ го през 2015 година, когато стартирахме и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, насочена към големите панелни сгради, допълни тя.

„Размразяването“ ни даде възможност да допълним към 75-те процента безвъзмездно финансиране на проекта с европейски средства и ресурс от националния бюджет, така че дейностите и по него да са безплатни за собствениците, отбеляза министърът.

Павлова коментира, че с европейските средства по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ бяха реновирани предимно тухлени сгради с до 36 апартамента в тях, а Националната програма е фокусирана върху големите панелни сгради, защото са с най-много обитатели в тях, най-неефективни в енергийно отношение и с най-големи нужди от инвестиции за подобряване на състоянието им.

Тя допълни, че през настоящия програмен период 2014 – 2020 допълнително 300 млн. лв. ще бъдат инвестирани за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд на страната от Оперативна програма „Региони в растеж“. Тези средства ще бъдат насочени отново към по-малки тухлени сгради, предназначени за жилищни нужди. С тях ще могат да бъдат финансирани също държавни, общински или частни сгради, които са паметници на културата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *