В последната година Ковид пандемията преобърна живота на много хора. Много хора бяха заразени, имаха по-леки или по-тежки симптоми. Един от най-разпространените симптоми на Ковид е загубата на вкус и обоняние. Около 10% от хората, при които се появява този симптом, продължава до 3 месеца неговият ефект. При 3% от хората е възможно този симптом да остане като постоянно състояние.
Готвач от Англия – Райън Райли, решава да експериментира и да създаде меню за хора, които нямат вкус и обоняние вследствие на Ковид.
Месеци наред Райли експериментира с различни продукти, за да сготви храна, която хората да усетят и да изпитат удоволствие от храненето.
Готвачът създава книгата „Вкус и аромат“, като в нея са включени съставки с по-ярки цветове и по-кисел вкус. Идеята е, че визуално храната трябва да изглежда добре, защото хората се хранят първо с очите си.
Всички рецепти в книгата са научно изследвани и тяхната цел е да стимулират този нерв у човека, който създава усещанията на вкус и обоняние.
Някои от предложенията на готвача са такоси със зеленчуци и ананас, люти бисквитки, овесени ядки с ванилия, сироп от рози.