Полицията разследва: Простреляха собственик на автокъща в главата
07.04.2021
Открили са човешки останки, които променят познанията ни за праисторията
09.04.2021

Меню за хора, изгубили вкуса и обонянието си

В последната година Ковид пандемията преобърна живота на много хора. Много хора бяха заразени, имаха  по-леки или  по-тежки симптоми. Един от най-разпространените симптоми на Ковид е загубата на вкус и обоняние.  Около 10% от хората, при които се появява този симптом, продължава до 3 месеца неговият ефект. При 3% от хората е възможно този симптом да остане като постоянно състояние.

Готвач от Англия – Райън Райли, решава да експериментира и да създаде меню за хора, които нямат вкус и обоняние вследствие на Ковид.

Месеци наред Райли експериментира с различни продукти, за да сготви храна, която хората да усетят и да изпитат удоволствие от храненето.

Готвачът създава книгата „Вкус и аромат“, като в нея са включени съставки с по-ярки цветове и по-кисел вкус. Идеята е, че визуално храната трябва да изглежда добре, защото хората се хранят първо с очите си.

Всички рецепти в книгата са научно изследвани и тяхната цел е да стимулират този нерв у човека, който създава усещанията на вкус и обоняние.

Някои от предложенията на готвача са такоси със зеленчуци и ананас, люти бисквитки, овесени ядки с ванилия, сироп от рози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *