БЧК се в включва в преодоляването на последствията от бурята в Скопие
09.08.2016
В България стартира първата бакалавърска програма по бизнес софтуер в Европа
09.08.2016

Иран забрани Pokemon Go заради националната сигурност

Иран стана първата страна в света, която забрани нашумялата през последния месец augmented reality игра Pokemon Go. Причините за забраната са свързани с националната сигурност и с location – based аспекта на мобилната игра.

Припомняме, че Pokemon Go e игра за смартфони и таблети, която позволява на геймърите да ловят виртуални покемони по реалните улици, площади и други локации. Това става чрез позиционирането на играещите посредством GPS, както и чрез технология за augmented reality (разширена реалност, добавена реалност), която позволява да виждаме виртуални обекти в реалния свят, гледан през екрана на смартфона.

Според властите в ислямската република, записването на локацията на потребителите може да се окаже заплаха за сигурността, макар че до момента никой не е обяснил как може стане това. Освен това до момента заглавието не е получило разрешение от местното Министерство на културата.

Pokemon Go се превърна в глобален хит броени дни след излизането си преди месец и доведе до над 100% ръст на акциите на компанията Nintendo, която е издател на заглавието. По-технологично отворените млади хора в Иран също са харесали играта и тя бързо е спечелила популярност в страната.

Представители на властите са заявили, че достъпът до играта може и да бъде разрешен, но ако нейните сървъри бъдат преместени на територията на ислямската република и някои локации бъдат изключени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *