Няма да се поставят КПП-та, но брифингите се връщат
29.09.2020
2020: Най-лошата година за компанията Disney
30.09.2020

Войната между Tik Tok и САЩ

През август 2020 г. президентът Доналд Тръмп,сподели новината, че ще забрани приложението Tik Tok на територията на САЩ. Американският глава изтъкна това, че би използвал извънредни икономически правомощия или указ, за да наложи забрана на приложението в САЩ.

Опасенията на Тръмп са свързани с личните данни на американските граждани, както и цензурирането на критични видео материали от страна на китайското правителство. В отговор на тези нападки компанията, която поддържа онлайн приложението, е отговорило, че не би предоставило данните на потребителите.

Седмица след обявяването на новината от страна на Доналд Тръмп, вече има подписан указ, който дава срок от 45 дни китайската компания да прекрати професионалните си отношения с щатските фирми. По този начин Тръмп принуждава китайската фирма да продаде приложението или ще бъде забранено за територията на САЩ. Аргументът му е отновно свързан с данните на потребители и заплаха на национална сигурност.

След излизането на новините, свързани с Тръмп и Tik Tok, кампанията Майкрософт обяви, че преговаря да закупи американското подразделение на китайската компания.

През септември 2020 г. приложението оспорва указа, издаден от американския президент. Служителите на китайската компания съобщават, че от близо година се опитват да водят преговори с американската администрация, за да бъдат и двете страни доволни, въпреки че не са съгласни с решението от страна на САЩ.

След оспорване на указа от страна на Пекин, съдът реши приложението Tik Tok временно да остане на територият на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *