Как да преодолеем сезонната депресия?
28.09.2020
Няма да се поставят КПП-та, но брифингите се връщат
29.09.2020

Предстоящи есенни празници

Лятото приключи и сега всички са в очакване на Коледните и Новогодишни празници, за да могат отново да почиват и да се съберат с близките и семейството си.

Макар Коледа да е все още далеч, има есенни празници, които не трябва да бъдат пропускани. През есента имен ден празнуват Петко, Димитър, Мина…

На 14. октомври е празникът на Света Петка – покровител на дома и семейството. Българските обичаи гласят, че от този ден започват годежите и сватбите.

На 26.октомври е Димитровден. Поверието гласи „Георги носи лято, Димитър – зима“. Според легендата Свети Димитър и Свети Георги са близнаци, които се движат в различни посоки на света. Димитровден се нарича и Разпуст, защото след този ден стопаните започват да разпускат работниците си и да се разплащат. На 26. октомври празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Димо, Димана.

На 8.ноември празнуваме Архангеловден. Свети Архангел Михаил е един от седемте най-лични ангели до престола на Господ. На Архангеловден се правят големи общи трапези, коли се мъжки овен или шиле, от което се приготвя курбан. На този ден празнуват Ангел, Алина, Анжела, Гавраил, Мила, Милко, Милен, Михаил, Огнян, Пламен, Рада, Радослав, Ростислав, Радостин, Райко, Райна, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им.

На 11.ноември е Свети Мина – покровител на семейството, бездомните и на хората, поели на дълъг път. На този ден се отбелязва и паметта на Свети Виктор, Света Стефанида и Свети Викентий. Именници са Минчо, Мина, Виктор, Виктория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *