Стартъп екосистемата у нас с подкрепа от УниКредит Булбанк
25.05.2016
Научно заседание на консултативния съвет по приоритетната ос
Консултативният съвет по приоритетната ос за научни изследвания проведе първо заседание
26.05.2016

NASA разгъна надуваемия модул на космическата станция

Надуваем модул за космическа станция на наса

Американската космическа агенция NASA разгъна успешно надуваемия модул BEAM (Bigelow Exapandable Activity Module) на Международната космическа станция днес. Припомняме, че той беше транспортиран до МКС преди няколко месеца. Разгъването беше предавано пряко в Ustream канала на NASA.

Модулът е разработен от частната компания Bigelow Aerospace на милиардера Робърт Биглоу по иновативна технология, позволяваща чрез него да се създават надуваеми обитаеми помещения в космоса. Настоящият модел е тестов и след разгъването му е създаден нов сектор на космическата станция с обем 3.6 куб. метра.

Ако тестовете с новия модул бъдат успешни, NASA ще разполага с ефективно средство за изграждане на орбитални станции, както и обитаеми бази на други планети, като същевременно то ще е лесно за транспортиране, тъй като преди своето разгъване заема много по-малко място.

Очаква се в бъдеще по сходен начин да бъдат изградени и колонии на Луната и на Марс. Преди това обаче учените ще трябва да тестват издържливостта на модула на слънчевата радиация, на сблъсъци с микро-метеорити и други миниатюрни твърди тела в орбита, както и на екстремните температури в космическото пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *