Шофьор без книжка блъсна пешеходец край Нови Искър
29.01.2019
Напрежението в Столипиново ескалира след мащабна полицейска акция
31.01.2019

FaceTime позволява потребителите да бъдат подслушвани и наблюдавани

Технически проблем в операционната система на телефоните Apple е дал възможност потребителите да бъдат подслушвани и наблюдавани, без да са дали своето съгласие.

Проблемът се крие в едно от вградените приложения на устройствата Apple, а именно FaceTime. Приложението се използва за видеоразговори, както обаче стана ясно по-рано бъг в софтуера на смартфоните позволява на всеки, който има телефонния Ви номер, да Ви подслешва, а също така и да ви наблюдава още преди да сте отговорили на позвъняването. Проблемът се появявал при групови разговори във FaceTime.

Бъгът в системата бил открит случайно от 14-годишно момче, което често използвало приложението, за да общува с приятели.

Apple все още не е успяла да се справи с техническия проблем, но деактивира функцията на приложението за групови видеоразговори.

Срещу компанията е заведено дело, след като един от потребителите, използващи техните устройства, заявява, че бъгът във FaceTime е позволил негов конфиденциален разговор да бъде подслушван от трета страна.

Обвиненията са сериозен удар по репутацията на компанията, тъй като Apple е един от най-големите застъпници на идеите за защита на личните данни. Те са отказвали да дадат достъп до личната кореспонденция на своите потребители дори по време на съдебни дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *