Поредна експлозия в китайски завод взе 19 жертви
13.07.2018
Франция триумфира в Мондиал 2018
16.07.2018

77 задържани по време на полицейски акции в цялата страна

Днес на фаталния петък 13-ти беше проведена специализирана акция по залавяне на престъпници в цялата страна. Под прицел днес бяха битовите престъпления. Най-много са задържаните в София и Перник, като техният брой до момента е 77 души.

Полицейските служби в градове като Кюстендил, Монтана, Благоевград и Видин също проведоха подобна операция, като в резултат бяха санкционирани близо 50 човека с престъпни прояви от битов характер.

Проверявани са автоморги, заложни къщи, автосервизи и пунктове за събиране на черни и цветни метали.

В акцията са взели участие и представители на жандармерия, а към равносметката можем да добавим и шестима задържани престъпници, които са били обявени за общонационално издирване.

Според данни на полицията много от нарушенията са извършени от пунктове за преработка на метали. Налице били множество нарушения в документацията, които са довели до съответните санкции.

Открит е и дървен материал с нерегламентиран произход, като властите предполагат, че е добит в резултат на незаконно изсичане. Не са рядко срещани и случаите с иззет алкохол, тъй като не е съхраняван с бандерол, указващ законния му произход.

Акцията е част от инициативата за борба с битовата престъпност на територията на страната. Докато ползата от подобни акции е безспорна, анализаторите разсъждават над въпроса дали държавните институции не трябва да провеждат повече акции, насочени към справянето с организираната престъпност и корупцията на високите нива на властта.

За съжаление в България и битовата, и организираната престъпност имат широко разпространение, но организацията на подобни полицейски операции поне на пръв поглед изглежда като стъпка в правилната посока.

Снимка: dariknews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *