Истанбулската конвенция е отхвърлена от Конституционния съд
27.07.2018
Протест на родителите на деца с увреждания в София ще се проведе днес
30.07.2018

65-годишен грък е запалил пожара край Атина

Мъж на 65 години е арестуван за предизвикването на опустошителните пожари в Гърция. Според данни на гръцката полиция той неведнъж е виждан да изгаря битови отпадъци в близост до мястото, където са избухнали пожарите. Гръцките медии разпространиха информация, че разследващите са намерили следи, които сочат, че гръцкият гражданин е запалил изсъхнали клони от дървета, като не е предвидил възможния резултат от подобно свое действие.

Пламъците са се разпространили към съседната растителност, а силните ветрове са спомогнали пожарите да се разраснат и да се превърнат в стихията, която опустоши домове и отне толкова животи в южната ни съседка. Докато в България валяха поройни дъждове, в слънчева Гърция температурите продължаваха да се повишават, а ветровете разнесоха пламъците до гъсто населените градове и популярни туристически дестинации.

Гръцката телевизия твърди, че мъжът бързо е разбрал, че този път действията му са довели до неконтролируеми пожари и вместо да уведоми властите за грешката си се е опитал да прикрие следите от мястото, където е започнал пожарът.

Невижданото бедствие в Гърция даде 91 жертви по официално потвърдени данни и остави 25 души в неизвестност. Голяма част от общественото недоволство обаче е насочено към гръцките власти. Според гърците и според пожарните служби огромният брой жертви е в резултат на много дребни грешки, които правителството е допуснало, опитвайки се да контролира ситуацията.

Представителите на профсъюза на огнеборците в страната твърдят, че е трябвало населението да бъде евакуирано много по-рано от всички региони, засегнати от пожарите. За съжаление властите не са се осмелили на това решение. Освен това погрешната стратегия за потушаване на двата огромни пожара е довела до неправилно разпределение на ресурсите на гръцката противопожарна служба, която се бори със стихията.

Въпреки че вероятният виновник за трагедията е намерен и арестуван, тежестта на вината за загиналите 91 гърци вероятно ще падне върху гръцкото правителство начело с Алексис Ципрас, което и преди пожарите не заемаше стабилни позиции, твърдят анализатори.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *