Катер на Морска администрация спаси давеща се рускиня край Варна
08.08.2016
Работодатели настояват за отмяна на минималните осигурителни прагове
08.08.2016

39 проекта бяха одобрени по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.

Над 270 проекта са подадени по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г. Това обяви в Русе, по време на четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и съпредседател Деница Николова. На заседанието бяха разгледани подадените инвестиционни предложения по първата покана на програмата. Комитетът за наблюдение приключи без консенсус и одобрени проекти, предложени от оценителната комисия. Причината е, че от подадените над 150 инвестиционни предложения едва 39 бяха набелязани за финансиране.

„За българските участници в Комитета за наблюдение на програмата водещо е качеството на проектите и ефекта, който те ще допринесат за регионите. Програмата е от изключително значение за развитието на Северна България и ние целим да постигнем максимален ефект с ресурса, с който разполагаме, по отношение на националните приоритети, свързани с инфраструктурата, опазването на околната среда и защитата от бедствия. Дебатът бе сериозен, но не постигнахме консенсус и до края на месец септември ще търсим решение, което да удовлетворява и двете страни“, коментира зам.-министър Николова.

Тя отбеляза, че ресурсът по програмата от над 187 млн. евро е сериозна инвестиция за регионите. Зам.-министър Николова изтъкна, че 70% от подадените от страната ни проекти са били отстранени от Техническия секретариат заради формални административни пропуски. Това, според нея, ощетява българските и румънски бенефициенти, тъй като заради липса на печат, или непълно изречение може да са отстранени проекти, които биха имали много по-сериозен ефект за региона, още повече, че става въпрос за Северна и Северозападна България, където има нужда от сериозна подкрепа. „Търсим консенсусен вариант и алтернатива за проектите и ще се опитаме до края на месец септември да намерим решение за втори шанс, за да не ощетим страната и регионите. Ще потърсим взаимноизгодно решение за добрите проекти, които не са допуснати заради формални пропуски“, изтъкна зам.-министър Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *