Обилният снеговалеж и заледяванията блокираха пътища в страната
29.11.2018
Ще продължим ли да местим стрелките на часовниците?
29.11.2018

24-годишен българин е осъден по обвинения в тероризъм

24-годишен български гражданин е осъден по обвинения в тероризъм в Австрия. Присъдата му е 7 години лишаване от свобода. Той бил в Сирия и се върнал преди 3 години през 2015г. Разследването на австрийските власти го свързало с терористичната организация ИДИЛ, по-позната като Ислямска държава.

Разследващите органи открили, че младият мъж притежава разработени планове за терористична атака. Според информацията, разпространявана в медийното пространство става дума за бомбена атака.

По делото има и втори обвиняем, който притежава австрийско гражданство, но е с българо-турски произход. Той е на 38 години и е бил осъден на 8 години затвор.

И двамата са обвинени в подготвяне на мащабна терористична атака и вербуване на нови членове за терористичната групировка ИДИЛ.

38-годишният австриец имал водеща роля в организацията и склонил 2 семейства с общо девет деца да се присъединят към групировката в Сирия. Той не пожелал да даде коментар по обвиненията, като съобщил, че не признава австрийския съд.

У българина пък била намерена флаш памет с подробни указания за изработването на самоделни взривни устройства, биологични оръжия и други. Защитата казва, че това доказателство не може да бъде достатъчно. Според тях това било информация, свалена от Интернет от любопитство. В дома на обвиняемия обаче са открити и следи от взривното вещество тротил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *