Нов конкурс за предприемачи на Център „Ринкър“
01.08.2016
Държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули
01.08.2016

20-тото издание на Международния панаир на занаятите

Най-голямото арт изложение в България – Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, ще бъде открито в Морската градина за двадесети път. То ще продължи до 21 август. Изложението събира на едно място талантливи майстори от цялата страна, които ще представят българската история и традиции.
В продължение на двадесет дни варненци и гостите на града ще могат да се насладят на таланта на автори работещи в областта на дърворезбата, иконописта, художествения текстил, керамиката, кожената пластика, рисуваното стъкло и коприна, майстори на чанове, носии, уникални кукли. Посетителите ще наблюдават на живо създаването на уникални творби.
Юбилейното 20-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика“ ще се открие с концерт-спектакъл с участието на Деси Добрева и Фолклорен ансамбъл “Варна“. Водещи на събитието ще бъдат Иван и Андрей.
В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени картините на утвърдени художници от девет държави- България, Франция, Румъния, САЩ, Корея, Русия, Германия, Словения, Италия.
Проектът “Красотата на камъка: Италия-България“ ще представи български и италиански скулптори, които на живо, пред хилядна публика, ще представят уменията на български и италиански каменоделци. Проектът се реализира под патронажа на Луиджина Педди – Директор на Италиански културен институт- София.
На 3 август 2016 г. в Арт салона на Радио “Варна“ ще бъде открита изложбата на номинираните в конкурса за млади автори / в направления: „Живопис и графика” и „Скулптура”/.
На 8 Август 2016 г. ще бъдат обявени победителите в Конкурса за произведения на изкуството “Уникати“. Председател на журито по традиция е художник- носител на Награда “Варна“. Богатата съпътстваща програма предвижда на 10 август поредното издание на проекта “Слънца рисуват слънца“.
Основната цел е да се съберат на едно място и да се приобщят към детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа.
Една от кулминационните прояви в програмата на Панаира е Международният пленер на изящните изкуства. На 12 август 2016 г. от 19:30 ч. в Арт-салона на Радио “Варна“ ще бъде открита благотворителната изложба на участниците в Пленера.
На 16 август 2016 г. в Храм “Св. Архангел Михаил“ ще се проведе Кръгла маса “Църковните изкуства- съхранение и развитие“. Целта е осигуряването на диалог между всички страни, от които зависи благоустрояването на православните храмове – представители на богословски факултети, църковни настоятелства, реставратори, иконописци, дърворезбари и др.
На 19 август 2016 г. ще бъде обявен победителят в Конкурс “Сувенири“. В специално изградената на панаира Сувенирна палата се разполагат сувенирите, с които майстори от цялата страна участват в традиционния конкурс. Посетителите на панаира пряко участват в номинирането на победителите, а журналистите на специална пресконференция на 19 август ще изберат победителя.
20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика“ ще бъде закрит на 21 август с официална церемония, на която ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите. По време на закриването ще се проведе кулинарна изложба, на която ще се представи и таланта на майсторите готвачи, сладкари, ситничари. Ще бъдат представени и избрани вина на популярни български винопроизводители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *