Говорителят на Путин заяви, че санкциите на САЩ са абсолютно неприемливи
09.08.2018
Модерното робство в Обединеното кралство
10.08.2018

12 починали от западнонилска треска на Балканите

В три от съседните ни държави са регистрирани случаи на западнонилска треска. Девет са починалите в Сърбия, двама в Гърция и един в Румъния. Заболяването най-често се предава от заразени с вируса комари.

Случаи на заразени хора са се появили още в началото на май. Оттогава до днешна дата само в Румъния са регистрирани повече от 20 случая на заразени с коварната болест. Един от тях е починал. Това е възрастен мъж на близо 80 години, който е страдал от множество заболявания, а заразата с западнонилска треска само е допринесла за влошаването на общото му състояние.

В Гърция треската е имала фатален край за двама души, които също са били на преклонна възраст, а регистрираните случаи на заразени превишават 50.

Сръбските власти излязоха с информация, че при тях повече от 100 човека са били заразени. Африканският вирус е станал причина за смъртта на девет души в страната.

Той се предава на хората посредством ухапване от комар. Смята се, че на територията на Балканския полуостров го пренасят прелетните птици, тъй като активизирането на вируса се случва всяка година след завръщането им на север. Най-много случаи се регистрират в периода май-юни. Вирусното заболяване е особено опасно за хора на преклонна възраст, тъй като техният организъм е изключително уязвим и в тези случаи заразяването води до най-сериозните усложнения.

Според статистиката най-много случаи има в региона около река Дунав.

Тази година няма регистрирани случаи на западнонилска треска в България, но специалистите препоръчват да се вземат превантивни мерки срещу ухапвания от комари. Симптомите на болестта напомнят тези на обикновена вирусна инфекция, като същевременно са съпроводени със специфичен обрив. В случай на съмнение, че сте били заразени, най-добре се обърнете към лекар, тъй като западнонилската треска може да доведе до сериозни увреждания и дори смърт.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *