Наводненията във Франция взеха 13 жертви
15.10.2018
Взрив в учебно заведение уби 18 души в Керч
17.10.2018

Черен надпис Локо София се появи на Мемориала на мира в Хирошима

Български гости надраскаха Атомния купол в град Хирошима в Япония.

Надписът „Локо София“ бил посрещнат с учудване и възмущение от страна на пазачите на мемориалния комплекс, създаден в памет на загиналите при бомбената атака над град Хирошима от 1945г. Хулиганската проява беше отразена по всички японски медии. Те строго осъдиха обидната постъпка на българския футболен фен, решил да направи своите пристрастия публично достояние.

Охраната на мемориала е открила написа в понеделник сутринта и веднага е съобщила за престъпното деяние на разследващите власти в страната. По последни данни те разследват двама от членовете на техническия екип, работил по турнето на Софийската опера и балет в източната държава.

Престъплението се превърна в сериозна тема в Япония не само заради статута на Атомния купол като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, но и заради спецификата на източната култура, която осъжда неуважението към предците.

Още вчера Министерството на външните работи изрази възмущението си по повод посегателството над Паметника на мира и поднесе своите най-искрени извинения за вандалската проява на сънародника ни, позволил си да оскверни един от паметниците на световната история.

Софийската опера и балет също осъди престъплението и изрази готовност да окаже пълно съдействие на разследващите органи в Япония. По-рано днес, след като първите подозрения на японската полиция станаха публично достояние, Софийската опера излезе с изявление, че категорично се разграничава от вандалите, изписали името на любимия си отбор с черен спрей върху един от обектите на световното културно наследство и искрено благодари на Япония за гостоприемството по време на проведеното турне. Те със съжаление изтъкнаха факта, че красивата емоция на представленията ще бъде помрачена от „този неприятен инцидент“.

Снимка: 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *