Най-новото за войната в Украйна
02.03.2022
Украйна и Русия: Трети кръг от преговори
07.03.2022

Украйна и Русия: Гледните точки на двете страни в цитати

„Путин току-що стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

„Това е война на агресия. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега.“

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че неговите молитви са с народа на Украйна, „тъй като те претърпяват непредизвикана и неоправдано нападение от руски военни сили“.

Русия настоява за прекратяване на разширяването на НАТО на изток.

Путин каза, че е разрешил специалната военна операция в отцепилите се райони на Източна Украйна, след като Русия е била оставена без друг избор, освен да се защитава срещу заплахите, които той каза, че идват от съвременна Украйна.

В опит да оправдае атаката, Путин заяви, че „по нашите исторически земи се създава враждебна анти-Русия“.

„Взехме решение да проведем специална военна операция“, каза той, което на практика представлява обявяване на война. Той твърди, че е за „демилитаризация и денацификация“ на Украйна.

„Ние не възнамеряваме да окупираме Украйна“, каза той

„Русия не може да се чувства в безопасност, да се развива и да съществува с постоянната заплаха, идваща от територията на съвременна Украйна“, каза Путин. „Цялата отговорност за кръвопролитията ще бъде на съвестта на управляващия режим в Украйна.“ 

Пълният обхват на руската военна операция не е известен, но Путин каза: „Нашите планове не включват окупацията на украински територии. Ние няма да налагаме нищо със сила.“

Говорейки, докато Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание в Ню Йорк, Путин каза, че е наредил на руските сили да защитават хората и призова украинските военни да сложат оръжие.

Проруските сепаратисти отправиха молба към Москва за помощ за спиране на предполагаема украинска агресия – твърденията, които САЩ отхвърлят като руска пропаганда.

Путин повтори позицията си, че разширяването на НАТО с включването на Украйна е неприемливо и каза, че на Русия не е останал друг избор, освен да се защитава срещу това, което според него са заплахи, идващи от Украйна. 

Байдън каза, че Путин е избрал преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

„Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна“, каза той.

Байдън ще обяви допълнителни санкции срещу Русия в четвъртък, в допълнение към финансовите мерки, наложени тази седмица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро осъди „безразсъдната и непредизвикана атака“ на Русия срещу Украйна и каза, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията от „агресивните действия“ на Москва.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи молба към Путин в последната минута да спре войната „в името на човечеството“, след като руският лидер обяви военната операция.

„Президентът Путин, в името на човечеството, върнете войските си в Русия“, каза Гутериш, говорейки след заседанието на Съвета за сигурност.

Последиците от една война биха били опустошителни за Украйна и огромни за световната икономика, каза той.

Руският пратеник в ООН каза, че страната му не е агресивна срещу украинския народ, а срещу „хунтата“ в Киев.

Източник: www.bloombergtv.bg
Снимка: www.marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *