Психологическият тормоз ще се наказва с до 5 години затвор
26.10.2018
Грандиозен успех за братя Пулеви на боксовата галавечер в Арена Армеец
29.10.2018

Уикенд винетката ще струва 10 лева

Новият тип винетка ще се появи от следващата година. Тя ще бъде електронна, ще важи от 12ч. на обяд в петъчен ден до 23ч. вечерта в неделя и ще струва 10 лева.

Както стана ясно по-рано тази година, от януари 2019г. започва да функционира нов тип система, която има за цел да пренесе основната тежест на финансирането на българските пътища върху товарните автомобили.

Новата ТОЛ система предполага тежкотоварните автомобили да заплащат по-високи такси, като за тази цел са инсталирани специализирани терминали, които ще засичат габаритите на превозното средство, тежестта му, както и маршрута, по който се движи.

Леките автомобили отново ще използват винетки, но не на хартиен носител, а от електронен тип. Те няма да се залепят на стъклото на автомобила, както беше досега, а ще бъдат обвързани с регистрационния номер на автомобила и ще фигурират в електронен регистър. Шофьорите ще могат да купят електронната си винетка на 500 терминала, разпръснати на територията на цялата страна.

Експертите очакват с новата система да отпаднат ограниченията за движение на тежкотоварни превозни средства в пиковите часове от денонощието, тъй като ТОЛ системата позволява таксите да бъдат променяни съобразно трафика, часа, маршрута и още много фактори. Това означава, че вместо да бъдат прилагани законови ограничения, ще наблюдаваме високи такси за товарни автомобили, чиято цел е да облекчат трафика в най-натоварените часове.

Снимка: Капитал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *