УниКредит изненада с по-добри от очакваните резултати
04.08.2016
Pokemon Go достигна 100 милиона даунлоуда
04.08.2016

Удължават срока за участие в конкурса на eSkills for Jobs

Срокът за участие в тазгодишния конкурс на инициативата eSkills for Jobs се удължава до 31 август 2016г. В оставащите 4 седмици всички европейски граждани, които имат желание да покажат добрата си дигитална грамотност и познания в информационните технологии, могат да създадат свой проект според изискванията на надпреварата. Талантливи българи също могат да подадат кандидатурата си в една от двете или и в двете категории на конкурса.

Young digital talent е насочена към хора на възраст 16-30 години, които имат интерес към създаването на игри. Участниците следва да се разработят игра на програмния език Scratch, като добавят и логото на eSkills for Jobs. Всеки кандидат следва да публикува видеоклип с играта в своя Youtube канал и да попълни регистрационната форма. Проектите се качват и в хранилището на Scratch, като най-харесваните от тях ще продължат на следващия етап от надпреварата. Сред подадените до момента над 40 проекта с видео игри има и български участник.

В категорията ще бъдат отличени победител и подгласник, които съответно ще получат възможност за посещение в националния Cisco център и таблет. Наградите ще им бъдат връчени по време на #eSkills конференцията на 17 октомври в Братислава, Словакия, като разходите по пътуването и престоя ще са за сметка на инициативата eSkills for Jobs.

Innovative App developer е насочена към всички на възраст 18-35 години с интереси в програмирането и разработването на мобилни приложения. Конкурсът цели да отличи нестандартна идея за мобилно приложение. Очаква се кандидатите да бъдат креативни и да представят прототип на идеята си, като могат да рисуват или програмират, или направят видеозапис и качат материала на свой сайт/блог, или да го изпратят чрез сайта Wetransfer, и попълнят регистрационната форма.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, като създателят на най-добрия проект ще получи ще получи стипендия в размер на 12 500 евро за 3-месечно обучение по iOS програмиране The App Academy в Холандия в периода януари-март 2017г. Предвидена е награда и за подгласник, който ще получи таблет.

Конкурсът на eSkills for Jobs e традиционна част от инициативата в последните 2 години, като и през 2014г., и през 2015г. имаше отличени българи сред създателите на най-добрите проекти.

eSkills for Jobs е инициатива на Европейската комисия, чиято цел е повишаване осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа. Кампанията включва поредица от инициативи и курсове за квалификация и придобиване на умения и обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.

На национално ниво инициативата обединява 11 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и близо 60 стейкхолдъри. Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, можете да намерите тук – освен актуална информация за различни инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.