Tрето издание на Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България
22.07.2016
Pokemon Go направи Nintendo по-скъпа от Sony
22.07.2016

Турция въведе тримесечно извънредно положение

Извънредно положение за срок от тримесеца въведе Турция, след вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност в страната. То влезе в сила от 1 часа миналата нощ. Новината беше съобщена лично от президента Реджеп Ердоган, чието управление беше цел на неуспешния опит за преврат на 15 юли вечерта.

Мярката дава редица извънредни правомощия на полицията и военните, които вече имат право да обискират домове без заповед, както и да стрелят срещу граждани, отказали легитимация. Въвеждането на вечерен час, ограничаването или спирането на средства за масова информация, забрана за носенето на оръжия от гражданите и затвор за разпространението на лъжливи или преувеличени новини, също са сред новите правомощия на властите.

Междувременно южната ни съседка обяви, че отменя временно и Европейската конвенция за правата на човека. Това, в комбинация със спекулациите за връщане на смъртното наказание, стана повод за критики от редица международни организации, които се безпокоят за нарушаването на редица човешки права от страна на турското правителство, в отговор на опита за преврат.

Извънредното положение, което може да бъде удължено с още три месеца, позволява на президента също и да взима редица важни решения за бъдещето на страната, без участието на Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *