Франция налага официална забрана за използване на телефони в училищата
31.07.2018
Нов скандал в плевенската болница
01.08.2018

Трима журналисти са били убити при засада в Централноафриканската република

На 31.07 пресцентърът на Министерството на външните работи на Русия обяви, че трима журналисти от руски произход са загинали при засада в Централноафриканската република. Представител на министерството заяви, че руските власти поддържат връзка с местната власт в региона в опит да бъде установена тяхната самоличност.

Според получената до момента информация телата са намерени на пътя близо до град Сибю. Все още не е ясно кой стои зад атаката, но в ЦАР съществуват множество активни въоръжени групировки. След бунта от 2013г. в държавата етническото и религиозно напрежение не спира да расте.
Местните медии цитират изявлението на кмета на град Сибю, че тримата журналисти са убити около 22ч. местно време в понеделник, а шофьорът им е оцелял.

Независима руска телевизия споделя, че журналистическата групата е работела над проект за създаването на документален филм за руската спецгрупа Вагнер, която функционира на територията на Централноафриканската република.

Вагнер е частна армия, която е изпълнявала мисии и на територията на Сирия, където се смята, че се намират 2500 от нейните войници. Групата е известна и с това, че е била санкционирана от САЩ заради намесата си в конфликта в Украйна. Руските власти не спират да отричат връзки с наемническата армия, тъй като тя е официално забранена в Русия.

В същото време северната държава продължава да увеличава влиянието си в Африка през последната година, като дори получи разрешението на ООН да обучава войници и да предоставя оръжия на армията на ЦАР. Това не е случайно предвид факта, че през 2013г. станахме свидетели на многобройни сблъсъци между мюсюлмански и християнски групировки в страната. Повсеместното насилие, обхванало страната, предизвика остра нужда от хуманитарна помощ в Централноафриканската република.

Телата на руските журналисти, които по всяка вероятност са станали невинни жертви на усложнената обстановка в страната, са транспортирани в столицата на африканската държава, а руските власти се опитват максимално бързо да установят самоличността на жертвите и да осигурят превоз на останките им на родна земя.

Източник: BBCNews

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *