Промени в закона за хазарта улесняват организаторите на такъв тип дейности
14.07.2016
Петрич и Бургас ще получат терени за строителство на индустриални паркове
14.07.2016

Създават онлайн платформа с работните места у нас, които се предлагат от немски инвеститори

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и ръководството на Германо-Българската индустриално-търговска камара обсъдиха начините за преодоляването на проблема с недостига на квалифицирани кадри в България. Двете страни се договориха да се създаде онлайн база данни с информация за работните места, които предлагат германските инвеститори у нас. Платформата ще съдържа и информация за квалификацията на безработните с регистрация в бюрата по труда, която ще се предоставя от Агенцията по заетостта.

Повишаването на квалификацията на дългосрочно безработните е ключов момент, за да се отговори на потребностите на бизнеса, каза Русинова. Тя представи пред работодателите възможностите за обучения на заети и безработни със средства от националния бюджет и Европейския социален фонд. Сред новите инициативи на Министерството на труда и социалната политика е организирането на проучвания за търсенето на кадри в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, добави министър Русинова.

Представителите на германския бизнес акцентираха върху възможностите, които дуалното обучение предоставя за по-добрата подготовка на търсените от фирмите работници и добавиха, че ще дадат предложения за популяризирането на модела в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *