Закрила на детето отнема децата на ромското семейство, чието новородено почина от премръзване
06.11.2018
Петокласник удари учителя си по физическо и го набеди в побой
07.11.2018

Супербактерии са убили 33 000 европейци през 2015г.

Резистентните бактерии са отнели живота на 33 000 души в Европейския съюз през 2015г., сочи ново проучване, публикувано тази седмица. Според него супербактериите са се превърнали в сериозна заплаха за съвременното здравеопазване.

Експертен екип от медицински специалисти проучва развитието на резистентните бактерии, разпространени на континента и стига до извода, че повече от 670 000 души са се разболели от инфекция с петте вида бактерии, съществуващи в Европа и резистентни към познатите антибиотици, а 33 110 са починали вследствие на болестта.

Според проучването броят на смъртните случаи, причинени от супербактериите, е сходен с този на общия брой на починалите от инфлуенца, туберкулоза и ХИВ за същия период. Болшинството смъртни случаи е при бебета по 1 година и възрастни над 65 год. Най-много са починалите в Италия и Гърция, като в Италия те са повече от 1/3 от всички смъртни случаи, причинени от супербактерии в Евросъюза.

Във връзка с увеличаването на потреблението на антибиотици в световен мащаб, лекарите от години не спират да алармират за опасността от създаването на бактерии, резистентни към всички познати на човечеството антибиотици.

През септември учени от Австралия обявиха, че такава бактерия вече съществува.

Според изследователите 2/3 от инфекциите са получени в болнични заведения. Те смятат, че това означава, че лекарите трябва да залагат на алтернативни методи за лечение на бактериални инфекции преди да прибегнат до антибиотиците.

Те настояват, че Италия и Гърция трябва да обърнат особено внимание на развитието на супербактериите на територията на страните си, тъй като при тях резултатите от проучването са най-притеснителни.

Източник: AFP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *