След Brexit в още седем държави се повдига въпросът за напускане на ЕС
28.06.2016
Интервю с Румен Овчаров специално за сайта Новините Днес
Румен Овчаров: 80 % от министрите са дилетанти в сферите, за които отговарят
28.06.2016

Стопанската камара заплаши с протести заради законопроекта за адвокатурата

Българската стопанска камара (БСК) призова Народното събрание да не приема спорния законопроект за адвокатурата, срещу който вече се обявиха работодателски организации, синдикати, професионални структури, а Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че текстът нарушава принципите на конкуренцията.

Законопроектът на практика предвижда редица правни дейности да могат да се извършват само и единствено от адвокати.

„Въвежда се изключително право на представителство през административните органи и служби, физически и юридически лица. Тук влизат НАП, НОИ, банки, търговски регистри и т. н. По този начин обаче не просто се блокира дейността на експерт-счетоводителите, например при комуникацията им с НАП, но и на самите търговци, които те обслужват и които, по закон, имат задължение да преследват определени документи“ – заяви пред БНР главният юрисконсулт на БСК Наталия Събева.

Припомняме, че проектът беше приет от правната комисия в парламента преди няколко дни и се подготвя гласуването му на първо четене в пленарна зала.

„Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони! Апелираме народните представители да не приемат на първо четене законопроекта в пленарна зала, докато не бъде променен по начин, съответстващ на Конституцията и синхронизиран със законите в страната“ – се посочва в официалната позиция на БСК до Народното събрание.

„Ако парламентът продължава да показва, че водещ за неговите решения е уличният натиск, работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация“ – става ясно още от изявлението, в което се визират адвокатските протести, инициирани непосредствено преди разглеждането на законопроекта в комисията.

От Стопанската камара посочиха също, че е абсурдно да се вменява задължение на органите на съдебна и изпълнителна власт – нотариуси, частни съдебни изпълнители, както и на всички физически и юридически лица да докладват за извършени нарушения по закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *