Днес е първата дата за изплащане на обезщетенията за евтаназираните животни в селата около Бургас и Ямбол
16.07.2018
Единна система за туристическа информация ще бъде въведена през май догодина
17.07.2018

Срещата между Путин и Тръмп сложи началото на нова тенденция в световната геополитика

На 16 юли беше проведена историческата среща на четири очи между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин. Събитието се състоя на неутрална територия във финландската столица Хелзинки. Както стана ясно още по-рано, Тръмп отдавна имал желание да обсъди с руския президент важни въпроси, касаещи геополитиките на двете държави.

Анализаторите твърдят, че преди вчерашната среща отношенията между Русия и САЩ са били критични, но изказването на Доналд Тръмп преди срещата, в което той нарече Путин съперник, а не враг, сякаш зададе дружески тон и мнението на повечето специалисти е, че разговорът между „двамата големи“ ще доведе до затопляне на отношенията между двете държави.

Част от срещата била проведена само в присъствието на преводачите на двете страни, като американският президент твърди, че са били обсъждани търговски и военни въпроси, както и взаимоотношенията между двете държави и Китай. Руският президент в типичния си лаконичен стил заяви, че е доволен от начина, по който е протекла срещата и е благодарен на американския си колега, че е направил първата стъпка в затоплянето на отношенията им.

Докато на пръв поглед изглежда, че събитието е протекло като всяко друго събитие от международна важност, анализатори твърдят, че сме станали свидетели на първия етап от новото геополитическо развитие на света. Според тях Доналд Тръмп се придържа към искреност и директност в международната си политика и не се страхува да поема рискове. Това може да означава, че предпазливото му поведение по време на срещата на върха е знак за намеренията му да трансформира вече утвърдените геополитически отношения в света. Това може да бъде видяно и в разликата между отношението, което Тръмп проявява към Русия, и това, което демонстрира към страните от Европейския съюз и НАТО.

С решенията си през последните няколко месеца американският държавен глава ясно показа, че смята Русия за фактор в световната политика, който не може и не бива да бъде пренебрегван. И въпреки че нарече спекулациите за намесата на руските власти в изборите на САЩ пълна измислица, той настоятелно твърди, че за него добрите взаимоотношения между двете световни сили са от изключителна важност. Особено ценно той нарече сътрудничеството между американските и руските специализирани служби.

Какво е бъдещото развитие на руско-американските отношения и какво отражение ще имат те върху всички останали държави предстои да стане ясно.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *