Ръст на жилищните цени в България
14.07.2016
Точки вместо оценки на матурите след 4-ти и 7-ми клас
14.07.2016

Социалното министерство обмисля стимули как да върнат майките по-рано на работа

Социалното министерство обмисля стимули как да върнат майките по-рано на работа. Те предлагат промяна в Кодекса за социалното осигуряване, с която майките ще получават 50% от майчинството си, ако се върнат на работа, преди детето да е навършило годинка.

Ресорният министър Зорница Русинова обясни, че се взимат мерки за по-лесно съвместяване на семейния живот с работата, като детски кътове и ясли за гледане на деца ще бъдат изградени в обществените сгради в помощ на работещите родители.

Проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв., като се дава възможност на кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепяш персонал. Така ще могат да се подкрепят между 30 и 70 проекта.

Министър Русинова обясни, че през лятото министерството ще работи и над проекти за отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания.

По думите на министъра детските занимални в обществените сгради ще обслужват деца до 11-годишна възраст. Тя посочи, че за да се наемат възпитатели и учители за децата, ще се ползват услугите на бюрата по труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *