Модерното робство в Обединеното кралство
10.08.2018
История на читател – Има ли двоен стандарт в България и кой е по-по-най-дискриминиран
13.08.2018

Румънските граждани се обединяват срещу корупцията и беззаконието в страната

Хиляди румънци взеха участие в протест против сегашното правителство на страната в столицата Букурещ. Протестите в Румъния продължават три поредни дни, а в петък над 400 души бяха ранени вследствие на ожесточени сблъсъци между протестиращите и полицията.

Протести има и в други румънски градове.

На 10 август, в първия ден от антиправителствения протест над 50 хиляди гневни граждани заляха улиците на Букурещ, като се обявиха против повсеместните корупционни практики и ниските заплати в страната.

Интересен е фактът, че много от участниците в протеста са емигранти, работещи в различни европейски държави, които са се завърнали в родината, за да се борят за справедливост и за бъдещето на страната си.

В петък гневът на гражданите е достигнал връхната си точка и няколко полицейски служители са били ранени, след като протестиращите ги замеряли с бутилки. Полицията решава да овладее ситуацията, като използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протеста. След шумната международна реакция президентът Клаус Йоханис нарече действията на полицията неадекватни при създалите се обстоятелства.

Първият протест беше организиран в края на последния работен ден на миналата седмица. Той беше съсредоточен на площада пред румънския парламент в центъра на Букурещ. Протестиращите поискаха оставката на правителството. Те настояват, че съдебната система в Румъния не работи, корупционни схеми има на всички нива на властта, а жителите на страната мизерстват с едни от най-ниските заплати в Европейския съюз.

Жандармерията твърди, че напрежението нараснало дотолкова, че част от гражданите се опитвали да влязат в сградата на парламента, а други замеряли полицейските служители с бутилки и камъни. Това наложило използването на водни оръдия и сълзотворен газ.

Протестът в Румъния от последните дни се отличава с това, че в него са взели участие хиляди емигранти на страната, които работят в различни държави на Европейския съюз, но изпращат пари на роднините си в страната, като според изчисления на Световната банка техният принос за румънската икономика е повече от 5млрд. евро.

Те се връщат в Румъния, за да се застъпят за бъдещето на родината си. Тяхното единствено искане е парите им, които така или иначе се връщат обратно в страната, да бъдат използвани не за развитие на корупционни практики, а за построяване на пътища, училища и облагородяване на цялостната инфраструктура на източноевропейската държава.

Един от протестиращите е Влад. Той вече е навършил 60 години, но продължава да живее в Ню Йорк, където се е преместил, когато е бил на 30. Въпреки това не е забравил за родната си Румъния. Днес Влад е на площада в Букурещ и докато полицията разпръсква протестите със сълзотворен газ, той обяснява пред медиите, че се е върнал, защото не може да стои безучастен, когато вижда корупцията и кражбата на средства, които облагодетелстват единствено управляващите.

Протестите на площада продължават, като с всеки изминал ден представителите на органите на реда се увеличава. На мястото на протеста са осигурени и медицински екипи.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *