Стопанската камара заплаши с протести заради законопроекта за адвокатурата
28.06.2016
Германия и Австрия – най-предпочитаните страни за пътувания на българи
28.06.2016

Румен Овчаров: 80 % от министрите са дилетанти в сферите, за които отговарят

Интервю с Румен Овчаров специално за сайта Новините Днес

Румен Овчаров е инженер-физик, макроикономист и политик, видна фигура от Българската социалистическа партия. Министър е на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов, а също така и министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“ от 17.8.2005 г. До 18.7.2007 г. Е депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. Екипът на Новините Днес се срещна с г-н Овчаров, за да коментира ситуацията около АЕЦ Белене, премиера Бойко Борисов, БСП, АБВ и цялостната политическа ситуация в страната в момента.

 

 • Г-н Овчаров, експредседателят на Агенцията за ядрено регулиране Георги Касчиев заяви, че през 2008 г. именно Вие сте подписал споразумението за АЕЦ Белене с руската компания „Атомстройекспорт”, че официален договор няма и не са предвидени никакви клаузи за безопасност. Вярно ли е това?
 • Има една арабска поговорка: и глупак може да зададе такъв въпрос, че дори най-големите мъдреци да не могат да отговорят. От човек, който не е бил лоялен към държавата си, не приемам каквито и да било оценки. Преди да ги раздава, поне да си беше направил труда да провери кога и от кого е подписано споразумението и докъде е стигнала процедурата по оценката на ядрената и радиационната безопасност. Решението на арбитража е ясен отговор на лъжата, че няма официален договор.
 • Какви споразумения за АЕЦ „Белене” са подписвани, кога и от кого?
 • Във времената на ГЕРБ древната мъдрост „когато фактите говорят и боговете мълчат“, беше перифразирана: „когато ГЕРБ (Б. Борисов) говори и фактите мълчат“ Все пак няма да е зле Делян Добрев да прочете изказванията си през ранната пролет на 2012 г., когато наляво и надясно твърдеше, че прекратяването на договора с „Атомстройекспорт” няма да доведе до никакви плащания, най-много няколко десетки млн. евро да платим. Според Симеон Дянков исканията на руснаците бяха смешни, щеше да ги скъса в съдилищата, даже да ги понапляска. Дори през септември 2012, когато стана ясно, че руската страна е попитала дали все пак ще поискаме прекратяване на този договор, понеже работата по оборудването на централата продължава, ръководството на енергетиката ни твърдеше, че всичко са направили както трябва, че ние няма да плащаме нищо на руснаците. Теменужка Петкова, по онова време шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция, направи поредната проверка в НЕК и за 5 дни трима нейни инспектори провериха цялата документация на „Атомстройекспорт”, която беше в 20 кашона плюс няколко куфара, както и офертата на „Шкода експорт”, която пък се побираше в контейнери. Тези вундеркинди установиха, че няма никакви обвързващи България споразумения, че това, което е подписано, няма юридическа стойност. Щом е така, сега на базата на какво ни осъжда „Атомекспортстрой” , щом това споразумение е било без юридическа стойност? В споразумението е записано, че то не е окончателен ИПС, защото този контракт ще се подпише, когато се избере стратегическия партньор. Стратегическият партньор – германската компания RWE, е избрана година по-късно. Записано е, че на базата на това споразумение ще се подпишат допълнителни споразумения и такива наистина са парафирани – те са 14. Само пет от тези споразумения са подписани от правителството на тройната коалиция, останалите девет са по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Споразумение №6, което оневини руснаците за това, че те закъсняваха с изготвянето на техническия проект, и удължи срока на изготвянето на този проект, с което предостави пълната възможност на руснаците сега да си искат парите, е също подписано по времето на ГЕРБ. С това важно споразумение бяха удължени всички срокове. ГЕРБ отказа и стратегическия инвеститор – RWE.  Нека не забравяме, че ГЕРБ плати над 300 млн. евро на руснаците по тези допълнителни споразумения.
 • Фактически правителството на ГЕРБ е причината „Атомстройекспорт” да осъди НЕК да плати 620 млн. евро, нали?
 • НЕК е осъдена да плаща, защото ГЕРБ прекратиха проекта. Ние може да не сме били идеални, но работихме за реализирането на проекта, защото той беше най-изгодният ядрен проект в света. И продължава да е. Начинът, по който е работено през 2006 г. и 2007 г., когато аз бях министър, вече е проверяван десетки пъти. Десетки пъти бе проверяван и периодът след 2007 г. Но никой не проверява какво е направено след 2009 г., кой удължи сроковете, кой подписваше допълнителните споразумения, кой и защо плащаше на руснаците, кой и защо слугуваше на американците, кой лъжеше българите, че няма да платим нищо след прекратяването на проекта. Защо сега, когато всичко излезе наяве, изведнъж всички се изпокриха, забравиха какво са говорили? Вицепремиерът Томислав Дончев до март т.г. обясняваше, че ако ни руснаците ни осъдят, ние имаме план за действие Б и пак няма да им платим. Ами хайде да го видим този план Б. Един унгарски премиер казваше преди 7-8 години: „Лъжехме непрекъснато, лъжехме от сутрин до вечер”. Това правят по проекта АЕЦ „Белене” ГЕРБ и пригласящите им партийки. А и не само по Белене.
 • Има ли полезен ход Бойко Борисов във връзка с този проект? Той се ожали, че нямаме 550 млн. евро – сумата, която трябва НЕК да плати на „Атомстройекспорт”.
 • Споразумение №5, което е за оборудването и има дълъг срок за изготвяне, е за около 670 млн. евро. От тях 100 млн. евро са за управление на проекта, т.е. 570 млн. евро е самото оборудване – 2 комплекта ядрени реактори, парогенератори и др. С това осъждане 620 млн. евро плюс 150 млн.евро в аванс ние ще си купим оборудването, чиято реална цена е 570 млн. евро, за 770 млн.евро. Тези 200 млн. евро – 35% оскъпяване, са такса глупост или такса геополитически слугинаж от страна на ГЕРБ. Това е резултатът от безумните действия на хората, които спряха проекта без да се замислят какво ще стане на следващия ден. Бойко Борисов няма полезен ход. Има ходове, които могат да намалят загубите. Например проектът да бъде продължен. Но някой ще трябва да даде пари. И някой трябва да потърси този или тези, които биха дали пари. Те едва ли ще са много, защото вече сме световноизвестни като държава, която не защитава националните си интереси и с лекота прекратява изгодни проекти, за които всички й завиждат. Вижте какво стана с Набуко, Бургас-Александруполис, Южен поток, Белене. Иначе варианти има. С това оборудване, с почти изготвения технически проект и с готовата площадка България може да участва с апортна вноска в акционерно дружество с друга компания, която да инвестира за изграждането на проекта.  Може да бъдат търсени всякакви междинни ходове.  Трябва да се мисли, да се направят разчети, да се систематизират вариантите и да се каже: този е №1, онзи – №2… Това могат да го направят други хора – компетентни, професионалисти, работещи за националния интерес. А не тези, които лъжат от сутрин до вечер.
 • Според прясна информация нашият премиер ще опита да продаде руското оборудване на Иран – за бъдещата атомна централа „Бушер“.
 • Що се отнася до иранските мераци на премиера, по-добре да не бърза, преди да се е разбрал с руснаците. А и не съм сигурен, че иранските реактори са от същия тип. По-скоро съм сигурен, че не са.
 • Бойко Борисов се обади на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го занимава с казуса АЕЦ Белене. Възнамерява да се консултира и с Европейската комисия. Нужни ли са тези чупки в кръста?
 • Проектът АЕЦ „Белене” се изграждаше с пълното съгласие и одобрение на Европейската комисия. Писмата за това все още са налични.  Очевидно пак няма кой да формулира и защити националния интерес, а се търси отново външнополитическо оправдание, зад което да скрият отговорността за милиардите, които ще плащаме. Трагедия…
 • Трагично ли е в момента положението на премиера Бойко Борисов? Напоследък май опитва да се разкрачи между САЩ и Европейския съюз от една страна и Русия от друга.
 • Би трябвало двата му крака да са в България, да защитава националния интерес, а не да се кланя насам или натам. В този мандат Бойко Борисов е сам на върха. Около него няма буфер. Едно време около него бяха Искра Фидосова, Симеон Дянков, Цветан Цветанов, които в известна степен събираха негативите. Тогава Борисов си позволяваше да провежда политика.  Включително и с непопулярни мерки.  Сега буферът от хора край него липсва. Всички са се навели под масата и са го оставили сам на върха  – да събира гръмотевиците. Явно, че му идва много.
 • Снишили са се, докато премине бурята, както обичаше да прави  Тодор Живков.
 • Те добре се снишават, но трябва да осъзнаят, че без Борисов са нищо, а той дълго няма да издържи. Държава на заден ход не може да се управлява.  Катастрофата е неизбежна. Все едно да караш на заден ход на скоростната лента на автомагистрала. ГЕРБ управлява така – на заден ход: днес правим съдебна реформа, утре не правим съдебна реформа, днес правим пенсионна реформа, утре не я правим, днес правим реформа на здравеопазването, утре не я правим. Това е лудост, катастрофа за управлението на държавата.
 • Лудост е и самоцелното обещание на Меглена Кунева да повиши с 10 процента учителските заплати. Според Вас след този гаф тя ще остане ли министър на образованието и науката, или премиерът скоро ще я махне?
 • Не е само Меглена Кунева, други министри също правят гафове. Осемдесет процента от тях са дилетанти в сферите, за които отговарят. Борисов няма да махне Меглена Кунева. Ако направи това, ще се скара и с тази част от Реформаторския блок, която все още го търпи.
 • Дали министър-председателят би се кандидатирал за президент в предстоящите избори?
 • Само в краен случай, ако няма други ходове. На него постът президент не му подхожда. Той обича да е в играта, да раздава ролите, да сменя актьорите.  Президентът трябва да е улегнал, стабилен човек, с житейски опит, който да е коректив на политическата класа, символ на държавността, пазител на националния интерес.  А не да се изживява като фронтмен на чужди геополитически стратегии.
 • От ГЕРБ казаха, че тяхната кандидатура за президент ще е разпознаваема, че е доста видима в публичното пространство. Възможно ли е това да е Цецка Цачева, която е доста разпознаваема като председател на парламента. Спрягат се още кметът на Бургас Димитър Николов и Томислав Дончев.
 • Може да е всяка от тези кандидатури, но никоя от тях не би променила ситуацията в България и не би могла да е президентът, от който България има нужда.
 • А Кристалина Георгиева би ли променила ситуацията?
 • Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, няма да донесе нищо ново. А отмина и времето, когато Б. Борисов и магаре да посочеше, и него щяха да изберат.
 • Кандидат на лява коалиция би ли го променил статуквото? Какъв трябва да е той?
 • Не зная какво разбирате под лява коалиция. Лява кандидатура, издигната от няколко формално леви партии, сама по себе си е необходимо, но не достатъчно условие.  Кандидатурата трябва да обедини всички, търсещи алтернатива на сегашното управление на ГЕРБ, всички, мислещи различно от това, което сега се прави в България.  Това не е само БСП, само АБВ, само „Движение 21”, или изброените, обединени с БСП. Става дума за онези стотици хиляди хора, които през 2013 г. повярваха, че БСП е нещо различно от ГЕРБ и ще освободи България от мутрите и олигарсите.  За съжаление тогава ги излъгахме. Още на следващия ден след изборите поднесохме властта на тепсия пред Ахмед Доган, Делян Пеевски и Цветан Василев.  През следващите месеци БСП трябва да убеди обществото, че повече никога няма да е партия, която ще предостави властта в ръцете на олигарсите, че повече няма да е кукла на конци в ръцете на друга партия, а ще защитава националните интереси и интересите на хората, които са гласували за нея.
 • Може ли БСП с председател Корнелия Нинова да постигне това?
 • Шансът да го направи е много по-голям…
 • … отколкото с Михаил Миков?
 • Надявам се, че с председателя Нинова ще успеем.
 • Вярно ли е, че Корнелия Нинова е избрана благодарение на т.нар. бизнес крило на БСП, към което причисляват и Вас? Злите езици говорят, че Георги Гергов и Румен Овчаров сновали от делегат на делегат на последния конгрес на Столетницата, навивайки ги да гласуват за Корнелия Нинова.
 • Преди да кажеш или напишеш нещо, трябва поне малко да се запознаеш с реалната ситуация в БСП. Трябва да видиш какво се е случило в партията,  как се провеждат нейните форуми по места, какво се случва на тези форуми.  Другото е дилетантщина, некомпетентност, обслужване на нечии интереси. И трите са недопустими за сериозната журналистика. Няма „бизнес крило“ в БСП. А и няма как да съм в него, при положение, че през целия си живот съм бил на държавна работа, при това повечето време публична.  Моите позиции са публични, изказвал съм ги на партийни форуми, изразявал съм ги в медиите. Нямам нищо против Михаил Миков! Но през изминалата година и половина той не направи така, че БСП да се разграничи ясно и категорично от  това, което стана през 2013-2014 по времето на кабинета „Орешарски”, по времето на Сергей Станишев.  Тогава БСП се превърна в слугинаж, в олигархична групировка, изпълняваща нарежданията на друга олигархична групировка – тази на Ахмед Доган.  БСП не си направи труда да разбере що е то новото ляво, кои са Алексис Ципрас и Пабло Иглесиас, какви са идеите им.  Ние стигнахме само до внезапно пламнало русофилство. Русофилството е хубаво нещо,  но в XXI в. то не е достатъчно за партийна доктрина.  Още повече, че и това русофилство  беше само знаме, което някои размахват. Защото в момента, когато трябваше да се направи нещо реално в тази посока, БСП гласува заедно с ГЕРБ парламентарна комисия да разследва  как Русия шпионира в България.
 • Т.е. какви ги върши „петата колона” и как се провежда хибридната война…
 • Точно така. Освен това БСП се изроди в ляво сектантство на принципа „който не е с мен е против мен”. Вижте какво се случи в Пазарджик, Стрелча, Видин преди последните местни избори. А БСП превърна ли се в опозиция? За да бъдеш алтернатива , първо трябва да имаш смелостта да станеш опозиция. БСП стана ли опозиция на ГЕРБ? Нищо подобно!  Сега само за месец и половина БСП се превърна в много по-ясна и категорична опозиция, отколкото за година и половина при М.Миков.
 • Какво търсят Ангел Найденов и Кристиян Вигенин в ръководството на парламентарната ви група?
 • Едно от най-важните послания, които отправи Корнелия Нинова и с избора на Изпълнителното бюро на БСП, и с ръководството на парламентарната група, е знак, че в БСП приключваме с вътрешнопартийния канибализъм, с вътрешнопартийните войни. В Изпълнителното бюро има човек на Янаки Стоилов, в ръководството на парламентарната група има човек на Мишо Миков. Това е знак не за слабост, а за консолидация. Това е положителен знак и аз го одобрявам.  Това е знак, че ръководството на БСП започва да изпълнява ангажиментите си. Не е тайна за никого, че за да бъде избрана, Нинова е поела ангажименти към определени хора. И сега коректно изпълнява тези ангажименти. Иска да покаже, че оттук нататък БСП ще изпълнява ангажиментите си и в партията, и пред гражданите на България.
 • Към Георги Гергов ли е поела ангажименти?
 • Тези, които са в бюрото, са хора, които са я подкрепили за избирането й от конгреса. Това не е никаква тайна. Аз бих разглеждал всички членове на Изпълнителното бюро като избрани с изпитателен срок. След два месеца, примерно, Нинова може да каже: „Другари, изпълних ангажиментите си към Вас, но за съжаление с част от вас не мога да работя, не можем да направим екипа, нужен на партията, и затова ви предлагам следните промени…”. Това ще бъде силен ход.  Но, за да направи това, тя трябва да знае кой каква работа може да свърши.
 • А Нинова каква работа имаше в Правец, родното място на Тодор Живков?
 • БСП никога не се е отказвала от историята си. За разлика от един кръг български политикани, които се опитват да зачертаят не 45 години, а 75 години от българската история. Затова не виждам нищо трагично в посещението на Корнелия Нинова в Правец. Според  политиканите в България не е имало антифашистка борба, не е имало антифашисти. България е единствената страна, която не е окупирана от Хитлер, а е имала партизанско движение. Имало е нелегални, които са се борили срещу фашистите. Хиляди са убитите. Тяхната памет тежи на нашата съвест, защото позволихме на мародери да се гаврят с нея.
 • След последния конгрес на БСП май се наблюдава затопляне на отношенията ѝ с АБВ, макар с хилядни от градуса… Трябва ли то да е поне малко по-осезаемо? Възможно ли е двете партии да издигнат обща кандидатура на предстоящите президентски избори?
 • А в АБВ какво са направили, за да се сближат с БСП? Освен, че непрекъснато раздават оценки на новото ръководство на партията. Нека не забравяме кога те бяха изключени от БСП – тогава, когато създадоха АБВ. Впрочем, аз бях против изключването им. Защото няма партия, която чрез изключвания , кинжалство, разделение и вътрешнопартийни битки,  да е станала по-силна. Обикновено става по-слаба. Така се случи и с БСП. Процесът на сближаване с АБВ трябва да е двустранен. Не може непрекъснато да се тика в носа на БСП тезата „хайде да се обединим, хайде да подкрепите кандидата ни за президент”. БСП е уникална партия, в която старите й предатели след време се превръщат в нови лица. Факт е, че 80 процента от членовете на БСП приемат създаването на АБВ като предателство. Е, АБВ трябва да направи нещо, за да притъпи това усещане.
 • При определени условия БСП би ли подкрепила кандидатура за президент, предложена от АБВ?
 • Това не е решение на задачата. БСП трябва да консолидира всички, които търсят алтернатива на управлението на ГЕРБ.
 • Наскоро наш политически анализатор заяви, че България се управлява не от ГЕРБ, а от посолството на САЩ. Така ли е?
 • Е, чак дотам … едва ли. Но до известна степен е така. Всеки посланик се меси толкова, колкото му позволява съответната държава. Когато страната е загубила чувството си за собствено достойнство, за държавност, за институционалност, тогава посланиците раздават присъди. Спомнете си кога беше прекратен проектът АЕЦ „Белене” – няколко дни след визитата на Хилари Клинтън в България.
 • Вашата лична прогноза за изхода от президентските избори? Според мнозина политолози и социолози, който и да е кандидатът на ГЕРБ, именно той ще спечели.
 • Ако БСП продължи по начина, по който е тръгнала през последния месец, ако издигне кандидатура, която е не само формално лява, ако тя бъде подкрепена не само от левите избиратели, а от всички хора, които искат нещо да се промени в България, розовите перспективи за вързана в кърпа победа на кандидата на ГЕРБ ще се окажат розови сънища.
 • Розовите перспективи за оставане на Великобритания в Европейския съюз вече се превърнаха в розови сънища. Какви са позитивите и негативите за България от Брекзита?
 • Камерън получи това, което заслужаваше. Защото той и неговата Консервативна партия, национал-популизмът им са причина за това, което се случи във Великобритания. Лошото е, че подобни популистки игри играят десните и в други европейски страни. Великобритания ще оцелее под една или друга форма, така като е оцелявала столетия. Въпросът е какво ще стане с Европейския съюз? Проблемът не е само в числеността на брюкселската бюрокрация, а защо тази бюрокрация не произвежда политика. Бълва все нови и нови безмислени регулации, а Европейският съюз, най-голямата световна икономика, се превръща в придатък на мултинационални корпорации, световни банки и международни финансови институции. А в геополитически план вече е политическо джудже, безмълвно и изпълняващо указанията на големия задокеански чичо. Така че случващото се е и шанс за Евросъюза да преосъзнае истинската си роля в новия свят, роля, съответстваща на историята, въможностите и интересите на европейските страни. Първото и най-важното условие е брюкселските лидери да посмеят да бъдат независими, да си позволят да формулират и защитават интересите на Европа. В този смисъл Брекзит е шанс, защото на всички е известно, че Великобритания е троянският кон на САЩ в Европа.

1 Comment

 1. Дилетанти? Това е меко казано. Повечето са невежи в областите, за които отговарят и като правило са с ниски интелектуални възможности. В това отношение при избора им обикновено се поставят като таван интелектуалните възможности на шефа, които не трябва да се достигат от подчинените – правило при управление на малограмотни доморасли политици с популистки методи на пропаганда и първичен инстинкт за самосъхранение от чисто личен аспект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *