Какви документи са ви необходими за шофиране в ЕС, включително България ?
20.03.2017
Почивка на море в България
21.03.2017

Първите движения на бебето

Жената започва да се вслушва и да съзерцава какво става в утробата и веднага щом разбере, че е бременна. Иска да усети явен знак, че бебето е там. Бебето започва да се движи около деветата седмица, но тези първи движения не се усещат от майката. Първото ритане на бебето е голямо събитие за бременната жена и я изпълва с радостни емоции. Средно първите движения на бебето се усещат 18 -26 седмица от бременността, като е възможно да се случи по-рано или по-късно, в зависимост дали е първо или следващо дете и други фактори.

Усещането е като пърхане, перисталтика и майката може да не осъзнае, че това е дългоочакваният знак от бебето. Но движенията ще започнат да зачестяват и да стават все по-осезаеми и силни. Бебето и неговата майка вече ще общуват интензивно. То реагира на случващото се навън. Вижда светлина и чува звуци, усеща емоциите на майка си и околните. Храната също оказва влияние върху движенията и след хранене то се активизира. Бебето не знае какво е нощ и ден и е активно по всяко време. То мърда с ръчички и крачета, върти се, усмихва се и прави други неща. Ако бебето много рита, когато майката има нужда от почивка, може да му пусне успокоителна музика или нежно да му говори. То ще се успокои и заспи. Когато майката ходи бебето по-рядко рита, защото люлеенето го унася и приспива.

Бебетата ритат средно около 20 пъти на ден. Майката трябва да наблюдава и следи броя, за да знае как се развива детето. Дали жената ще си води дневник или приблизително ще запомня броя на движенията за един ден зависи от нея. Но ако усети силно намаляване на активността на бебето или часове наред то не е ритало трябва да се консултира с лекаря.

В последните седмици на бременността бебето е вече голямо и му е трудно да се движи, но пък когато протегне крак или ръка, това се вижда върху корема на майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *