По-скъпа вода в 27 града от януари 2019г.
11.12.2018
Пророчествата на Баба Ванга за 2019г. през погледа на британския ежедневник The Sun
11.12.2018

Протест на пчеларите се състоя в София вчера

Пчелари от различни региони в страната излязоха на протест пред земеделското министерство вчера. Те протестират срещу недостатъчната държавна подкрепа, която получават. Според земеделците държавната помощ в режим de minimis не осигурява на производителите нормални условия да развиват дейността си в България.

Те искат също така нерегламентираното третиране на растителни култури да бъде наказвано от закона, тъй като вреди на пчелите, освен това според тях България има нужда от акредитирана лаборатория, която да изследва смъртността на пчелите и да контролира незаконния внос на вредни препарати, използвани от растениевъдите.

Пчеларите заявиха пред медиите,че ставката, отпускана от държавата, за едно пчелно семейство е 5 лева, което е недостатъчно за възстановяването им през следващата година. От друга страна, за да получат финансовата помощ de minimis, пчеларите трябва да докажат, че са продавали мед през изминалата година. Те обаче споделят, че годината не е била благоприятна за производството на мед, което към момента означава, че те няма да получат финансовата подкрепа на държавата.

Протестиращите припомниха на управляващите колко важни са пчелите за екологичното равновесие и заявиха, че през последните години все повече техни колеги се отказват от пчеларството, тъй като условията стават все по-тежки, а приходите им не са достатъчни.

Пчеларите дори символично погребаха българското пчеларство.

Снимка: NOVA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *