Учебна година 2020/2021 ще започне присъствено
13.08.2020
Без карантина при пътуване до Италия
23.09.2020

Премиерът предлага свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията

Премиерът излезе с изявление по повод належащите промени в страната. Припомняме, че преди дни Бойко Борисов качи пост в социалните мрежи, с който намекна, че е време за съдбоносни решения. Днес стана ясно какво точно е имал предвид министър-председателят на страната.

В свое официално обръщение към българските граждани премиерът Борисов настоя за свикване на Велико народно събрание с цел да бъдат гласувани промени в Конституцията, които да сложат началото на нов път в развитието на страната ни.

Предложените от ГЕРБ промени включват намаляването на броя на депутатите от Народното събрание с 50%, а при свикването на Велико народно събрание броят на депутатите да бъде 280, вместо досегашните 400 народни представители.

Другата важно предложение за промяна е свързано с разпускането на Висшия съдебен съвет и обособяването на две отделни институции Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Борисов заяви, че въпреки че протестите в столицата и някои от големите градове в страната продължават вече повече от месец, протестиращите граждани не са успели да се обединят около конкретни искания (с изключение на исканията за оставка на премиера), но в същото време той е готов да се оттегли от поста си в деня, в който бъде свикано Велико народно събрание.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *