Дипломатическите комуникации са подложени на хакерски атаки
19.12.2018
Хората с трайни увреждания ще получават нов тип финансова помощ
19.12.2018

Президентът връща за преразглеждане промените по Наказателния кодекс

Президентът Румен Радев взе отношение по повод на готвените от Народното събрание промени по Наказателния кодекс.

Припомняме, че парламентът предложи при арест органите на реда да имат право да забавят уведомяването на близките му с 48 часа. Когато става сума за задържани непълнолетни лица, нарушили закона, Народното събрание предлага полицията да има възможност да отложи уведомяването на родителите с до 24 часа.

Тази промяна в кодекса предизвика бурна реакция от страна на обществото, тъй като до навършване на 18 години родителите са законни настойници на своите деца и по конституция те са длъжни да полагат грижи за непълнолетните си деца, а държавата се задължава да им помага в това начинание.

Днес Румен Радев упражни правото си да наложи вето върху предложените промени. Той заяви, че подкрепя усилията на Народното събрание да излязат с действащи мерки в борбата с организираната престъпност и тероризма, но липсата на конкретика в закона според него предразполага към системно нарушаване правата на гражданите и създава възможност за това изключението да се превърне в правило.
Радев припомни, че правото за уведомяване на трети лица при задържане е една от гаранциите срещу малтретиране.

Решението за налагане на вето на Румен Радев означава, че законопроектът на Народното събрание ще бъде върнат за преразглеждане и обсъждане.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *