Последни новини от Украйна
14.03.2022
Нестандартно оборудване за оптимизация на Вашия бизнес
18.03.2022

Преговорите с Украйна

Според оценки на руската делегация преговорите с Украйна вървят трудно, но „има известна надежда за постигане на компромис“, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без „нагнетяване на поредната истерия“. Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае „каква е добавената стойност“ от тях, посочи той. На срещата си с първия дипломат на Москва в Анталия на 10 март украинският външен министър Дмитро Кулеба не е представил според руския му колега „никакви нови идеи“.

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, „НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта“. „Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам“, коментира руският външен министър.

„Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае“, каза вчера Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили – европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.

Източник: БТА
Снимка: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *