Цветана Пиронкова ще играе в трети кръг на Ролан Гарос (обновена)
30.09.2020
Първи октомври: Световен ден на музиката
01.10.2020

Правни конфликти между Европейския съюз и Великобритания

След излизането на Великобритания от Европейския съюз последваха редица договори и уреждане на правни отношения. Това са задължителни мерки за осъществяване на международни отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Проблем възниква при гласуването на британската Камара на общините за противоречив закон за единен пазар. Този закон би позволил на Великобритания да отмени части от сделката за Брекзит с ЕС.

Борис Джонсън съобщи, че това може да се счита като предпазна мярка, в случай че ЕС се опита да наложи митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Действията на правителството на Джонсън са довели до предприемането на правни действия срещу опита за изменение в договора за Брекзит. Председателят на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, съобщи, че е изпратено писмо до Великобритания, което е свързано с опитите за изменение. Това е първото действие при подобно нарушение.

Според комисията, британското правителство не спазва задълженията си и е предупредила Лондон да изтегли предложения законопроект до края на септември.

След изтичане на срока за изтегляне на законопроекта, комисията е потърсила повече информация от страна на британското правителство – писмото, което Борис Джонсън е получил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *