Измамническа агенция за имоти рекетира клиентите си
16.07.2016
Броят на безработните у нас намалява
18.07.2016

Почти 3 млрд. лева загуба при евентуална концесия на Летище София

При евентуална концесия на Летище София, държавата ще загуби 2.7 млрд. лева. Това заявиха ФТР „Подкрепа”, цитирани от БТА.
При концесия за 35 години общия приход на Летище София ще е 2 675 876 000 лева. При сегашните финансови резултати на летището за 35 години без концесия, бяха получили 5 405 155 000 лева, това посочи Тодор Митов, председател на синдикалната секция към ФТР „Подкрепа” на Летище София.

Всичко това от двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в България /СТСБ/, са описали в писмо от 6 юни т.г. до министър- председателя Бойко Борисов, до министрите на транспорта и на финансите Ивайло Московски и Владислав Горанов, но до момента не са получили отговор.

В писмото те посочват още, че при заложени инвестиции в размер на не по-малко от 306 545 000 лева за срока на концесията за развитие и реконструкция на Летище София, при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 млн. лева.

Вноските в НОИ и в НАП за периода на концесията възлизат на над 590 млн. лева. „Да не говорим за чиста печалба от над 1 млрд. и 200 млн. лева, по изказването на министър Московски. Всички тези показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж, което ни дава основание да смятаме, че е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие Летище София“, заяви Тодор Митов.

Печалбата на Летище София е 40-50 млн. лева, таксите, които са разходно ориентирани отиват за изплащане на заемите, които догодина отпадат и за поддръжка на летището и всички това ще бъде в полза на концесионера, припомниха още синдикалистите.

От двата синдиката заявиха, че с всички сили ще защитават правото на труд и достойнството на работещите на летището. Те предупредиха още, че ако няма отношение по изнесените от тях данни относно бъдещата концесия на Летище София ще предприемат решителни мерки като протести, блокиране на достъпа до летището, както и евентуално спиране работата на предприятието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *