НИМХ предупреждава за опасно силен вятър в 18 области в страната
16.01.2019
Нов тест изчислява риска от поява на рак на гърдата
16.01.2019

Парламентът във Великобритания гласува против сделката за Брекзит

Британското правителство категорични отказа да се съгласи със споразумение, сключено между европейските държави и предложено от министър-председателя Тереза Мей.

Едва 30% от британските депутати подкрепиха предложението на Мей, което даде възможност на опозицията да поиска вот на недоверие срещу политическия лидер. Той ще се състои днес.

Гласуването против споразумението беше напълно очаквано, тъй като много от британските политици го сметнаха за очевидно неизгодно за страната им. Въпреки това то предизвика експлозия от коментари и аналитични статии по местните медийни издания.

Европейският съюз заяви, че няма да преговаря отново условията за Брекзит. Това решение на лидерите на европейските държави беше оповестено още преди гласуването вчера.

Позицията на британския парламент означава, че Великобритания или ще се откаже от напускането на Евросъюза, или ще го направи без предварителна сделка, което може да доведе до сериозни икономически проблеми за страната. Премиерът Тереза Мей няколко пъти настоя, че първият вариант е много по-вероятен от този страната да излезе от рамките на Европейския съюз, без предварително да е уточнила условията, при които това ще се случи.

Анализите на експертите в сферата на икономиката сочат, че вторият сценарий за Брекзит ще доведе до 8-процентно съкращение на британската икономика, а хаосът по границите на страната ще добие застрашителни размери.

За нашата страна на първо място стои въпросът какво ще се случи с българските граждани, установили се на територията на Острова, както и с тези представители на бизнеса в България, които осъществяват търговия със западната държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *