Таксиметровите шофьори протестират за по-високи тарифи
28.11.2018
Метеоролозите предупреждават: сняг и опасни виелици ще обхванат страната
28.11.2018

От днес Украйна е във военно положение

Вчера парламентът на Украйна гласува предложението на президента Порошенко за 60-дневно военно положение. Срокът беше съкратен на 30 дни, а управляващите приеха предложението, като само 30 от депутатите са гласували против.

Мерките са необходими, тъй като на 25 ноември в Черно море се стигна до сблъсък между руски и украински плавателни съдове. В резултат от този конфликт бяха задържани 3 украински катера заедно с техния екипаж.

Украинците, задържани от руските военни, се появиха по руската телевизия и заявиха, че са били наясно, че извършените от тях действия са били от провокационен характер. Това изявление беше посрещнато с недоверие от страна на украинските военни, които подозират, че мъжете са били принудени да излъжат.

Военното положение ще бъде въведено само в районите, които граничат с територията на Русия и Молдова. Петро Порошенко заяви, че действията на управляващите нямат за цел да ограничат гражданските свободи на украинците, а да подготвят страната за евентуална агресия от страна на Русия.

Руската федерация пък заяви, че провокацията на Украйна не е случайна, а военното положение дава възможност на президента Порошенко да затвърди позициите си преди предстоящите в началото на следващата година президентски избори.

Напомняме, че в Украйна не е обявявано военно положение дори след анексията на Крим през 2014г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *