Докъде ще стигнат средствата от Бюджет 2019?
29.10.2018
Все повече са случаите на детска експлоатация в Интернет
29.10.2018

Отломки от катастрофиралия индонезийски самолет бяха намерени в морето близо до Джакарта

Индонезийски пътнически самолет на компанията Лайън Еър със 189 души на борда, включително 1 дете и 2 бебета, се е разбил в морето близо до столицата Джакарта едва няколко минути след излитането си.

На полета са се качили 181 души, шестима члена на екипа и двама пилоти. На борда са пътували и 20 представители на индонезийското министерство на финансите. Самолетът изчезва от радарите днес сутринта. Той трябвало да осъществи кратък полет, като се очаква да кацне малко повече от час след излитането си. Едва след няколко минути обаче екипажът подава сигнал за технически проблем и иска разрешение да се върне на летището. Машината обаче продължава да губи височина и изчезва от радарите на диспечърите, преди те да успеят да отговорят на пилотите.

Мястото на катастрофата е претърсвано от лодки, хеликоптер и гмуркачи. До момента са намерени останки от самолета, спасителни жилетки и мобилен телефон. Няма данни за оцелели хора. Търсенето продължава и в момента, като по последни данни са открити телата на шестима загинали.

Самолетната компания Лайън Еър излезе с изявление по повод на катастрофата. От прецентъра ѝ заявиха, че полетът е изпълняван от самолет Boeing-737 MAX 8, който е имал технически проблеми по време на последния си полет, но е бил проверен и повредата е била отстранена.

От компанията Боинг изразиха готовност да окажат съдействие на разследващите, като предоставят всички технически подробности по устройството на самолета. Техните представители обаче категорично отрекоха самолетите им да са имали подобни проблеми и преди.

Лайън Еър е една от нискобюджетните компании, които изпълняват, както вътрешни, така и международни полети. Те и преди са имали проблеми по отношение на мениджмънта на компанията и безопасността. До 2016г. Лайън Еър има забрана да навлиза в европейското въздушно пространство.

Авиокомпанията има няколко големи скандала в своята история. През 2004г. самолет на Лайън Еър катастрофира и отнема живота на 25 души. В периода 2011-2012г. няколко пилота на компанията са заловени за притежание на метамфетамин, а през 2013г. Лайън Еър отново е замесена в самолетна катастрофа, като този път по щастливо стечение на обстоятелствата няма загинали.

Снимка: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *