Корнелия Нинова захапа президента: „Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план.“
06.12.2022
УМБАЛ Александровска
Българската банка за развитие ще подпомогне финансово УМБАЛ „Александровска“
09.12.2022

Отбелязваме 80 години от рождението на една легенда – Стефан Данаилов

На днешната дата, 9-ти декември през 1942г., в семейството на Евдокия Данаилова и полк. Ламби Данаилов се ражда Стефан. Към този момент едва ли неговите родители са очаквали, че в дома им ще порасне един от любимците на поколения българи.

Обичаният актьор тръгва по стъпките на по-голямата си сестра Росица Данаилова, като още на 14 години, Стефан Данаилов блесва в първия си филм „Следите остават“ в ролята на Веско. От този момент Ламбо, както още е познат любимецът на народа, не спира да участва в различни театрални и филмови роли.

Независимо от множеството си превъплащения, Данаилов се отличава с характерната си автентичност като човек, която съхранява до сетния си дъх. Той е любимец не само на публиката, но и на колеги и не на последно място – печели сърцата на своите студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където води класове.

Княз Светослав Тертер в „Князът“, Любо в „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, Манол Салабашев – Лебеда в „Топло“, баскетболистът Никола Бабинов във „Войната на таралежите“, Панчо в „От нищо нещо“, изкусителният инструктор Яким Вълев Донев в „Дами Канят“, турският шпионин Заманов в „Под игото“ са малка част от ролите, с които Стефан Данаилов е посещавал всеки български дом, чрез малкия екран.

Ламбо е популярен, не само на родна сцена, но и в международното кино. Сред чуждестранните продукции, в които участва са:

„Берлинската конспирация“ – САЩ, в ролята на Емил Мутчър

„Криза в Кремъл“ – САЩ, в ролята на Амбразис

„Престъпление от страст“ – Италия, в ролята на журналистът Стефан Янчев

„Октопод 7: Разследването на смъртта на комисар Катани“ – Италия, Франция, Германия, Австрия, Испания, в ролята на Дон Нуцо (Надзарено) Марчано

„Дон Кихот се завръща“ – Русия, България, в ролята на херцогът

„Рекет“ – Италия, в ролята на Винченцо Грумо и др.

През периода 2005-2009г. Стефан Данаилов е министър на културата, но политическата му активност стартира още през далечната 1975-та, когато става член на БКП.

Физическата смърт на Стефан Данаилов настъпи през 2019-та година, но той е жив в сърцата и спомените на милиони почитатели. Това е и повод за отбелязването на неговата 80-та годишнина, сякаш е още сред нас. Благодарение на обичта от неговите студенти и колеги и под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, ще се проведе спектакъл в чест на Мастера, както го наричаха всичките негови ученици. Спектакълът се нарича “Стефан Данаилов на 80: Години любов”, а почитатели на Ламбо, могат да се разходят и сред градинката на Народния театър, където има открита изложба със снимки, изобразяващи запечатани моменти от живота на Данаилов и неговото семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *