Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Левски
18.07.2018
Вандали посегнаха на гроба на Стефан Стамболов в София
19.07.2018

Образованието е приоритет №1 на сегашното правителство

Една от главните заявки на сегашното правителство беше идеята да накарат повече деца в училищна възраст да посещават занятията в учебните заведения. За целта те отделиха по-голяма част от бюджета, въведоха нови мерки в образователната система и увеличиха заплатите на главните лица в сферата на образованието – учителите.

Още в началото на годината стана ясно, че образованието се ползва с приоритет в очите на действащите законодатели.

Статистическите данни показват, че в сравнение с миналата година децата, които посещават редовни занятия в училище са се увеличили с 22 хиляди. Премиерът Борисов обяснява позицията си, като казва, че образователната система е основен двигател в развитието на науката и технологиите. Качествена образователна система означава също така, че ще се появят много специалисти с голям потенциал, които неминуемо ще се отразят положително на българската икономика.

Бойко Борисов нарича реформите в образователната система отговор на критиките за недалновидност на сформираното от него правителство. Той казва, че това са мерки, които ще дадат плод едва след смяната на едно поколение, но въпреки това правителството ги намира за нужни и приоритетни, тъй като промените в образованието изискват повече време, резултатите не се появяват на следващия ден, но пък означават много за развитието на България.

Народното събрание обръща специално внимание на проблема с недостига на преподаватели. Добрият учител стои в основата на качественото образование. Той е този, който може да насочи, да следи и анализира какви са резултатите от въвеждането на определена образователна програма. Според думите на българския премиер именно преподавателят е запомнящият се елемент в учебната среда.

Всъщност учителят е свързващото звено между написаната на хартия програма и българския ученик. Той е този, който трябва да съумее да върне учениците в клас, но това може да се окаже невъзможно в условията на абсолютна липса на мотивация.

Приоритизирането на образованието е едно правилно решение на българското правителство, но за съжаление ще разберем доколко е правилен подхода им едва когато сегашните ученици завършат.

Снимка: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *