Центърът за подготовка на Българското председателство с нов ръководител
08.08.2016
Ръст при търговията на дребно през юни у нас
09.08.2016

Нов център ще предпазва от нефтени разливи по Черноморието

Премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на отбраната Николай Ненчев официално откриха във Варна Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Той е на стойност 1,15 млн. евро и е финансиран от Министерството на околната среда и водите в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори по изпълнението му са Басейновата дирекция „Черноморски район“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където е ситуиран центърът, и Областната управа в морската столица.

„Изграден е уникален център, в който се обединява цялата налична информация на ресорните институции. С изградената система ще се подпомогнат не само оперативните действия, но и научната работа“, посочи министър Василева. Предстои МОСВ да стартира друг голям проект – за картиране и проучване на защитени зони в Черно море, в който ще използваме резултатите от работата на открития днес център, добави министърът.

Основната цел на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона“ бе създаването на обединена информационна система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация, за да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.

Центърът ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води, развивайки уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтени разливи. Комплексът за мониторинг, прогнозиране и противодействие на нефтени разливи обединява капацитета и усилията на отговорните ведомства, работи по интегрирането на подготовката, мониторинга и реакцията при различни показатели на крайбрежните води, извършва реално наблюдение с виртуална визуализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *