Трима журналисти са били убити при засада в Централноафриканската република
01.08.2018
Куба след Кастро
01.08.2018

Нов скандал в плевенската болница

Дете със синдрома на Даун почина в плевенската болница, където само преди броени дни последните си глътки живот пое родилка, а нейното новородено все още е в тежко състояние. Детето е починало поради все още неизяснени причини, които следва да се уточнят след резултати от аутопсията.

По първоначални данни, починалото дете е имало порок на сърцето, с което се характеризира и синдрома на Даун. В България се раждат средно около 100 деца на година с този синдром. Той има своите специфики и понякога е придружен с усложнения, но в конкретната ситуация, не са констатирани такива и родителите не са получили информация, която да сочи сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание в най-кратки срокове.

Детето е било в кувьоз три дни, като след извеждането му е дишало самостоятелно, но по думи на родителите му – доста тежко. След преглед и при семейния лекар, е констатирано доброто му общо състояние, а семейството е уверено, че място за притеснение няма. Все пак, лекарите съветват да бъде направен преглед при кардиолог, заради притесненията на родителите и честите сърдечни проблеми на деца със синдром на Даун. До този преглед, за жалост, не се стига, тъй като детето умира.

Как се случва така, че едно новородено е дни под лекарско наблюдение и никой не установява сърдечен проблем, който никак не е чужд за Даун? Не е нужно да си медик, за да е повече от логично, че раждайки се бебе с тази диагноза е от съществено значение да се провери обстойно сърдечно-съдовата система, която е и едно от слабите места при синдрома. Кой ще поеме отговорност за този човешки живот и какво се случва за толкова кратки срокове в една и съща болница? Къде е ядрото на проблема в здравната ни система и кога опорочаването й ще бъде редуцирано? Кога родилките ни ще се чувстват сигурни за живота си и здравето на детето в утробата си, без да се налага да плащат безумни пари за изследвания и проследяване на бременността? Кога ще имат усещането, че влизат в родилното отделение, за да дадат живот и да му се радват, вместо да се чувстват като на заколение?

Много са въпросите, които ангажират обществото ни и много от тях ще си останат тема за „на маса“ – това е проблем, който трябва да бъде изкоренен преди всички останали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *