Лукарски: С 23% са нараснали чуждестранните инвестиции
15.06.2016
Бизнесът ще получи 15 млн. лв по схема за социално предприемачество
15.06.2016

Новият закон за храните предвижда драстични глоби при неспазване на правилата

В новия Закон за храните се предвижда да влязат много от подзаконовите актове, наредби и други, което ще позволи по-лесно да се санкционират нарушителите. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

По думите му трябва да се направят промени, които да възпират нарушителите и резултатът да бъде спазване на закона.

Според д-р Дамян Илиев много важно нещо в новия закон е отделяне на действащия режим за регистрация на различните видове обекти. На отделни щандове, раздалечени един от друг, ще бъдат истинските сирена и тези с растителни мазнини, за да няма объркване. Сиренето на буци, в насипно състояние и неопаковано, ще се предлага в индивидуална опаковка. На отделни витрини ще стоят охладените и замразени меса, разказа директорът на Българската агенция по безопасност на храните.

Драстично се увеличават санкциите при повторни нарушения, отбеляза д-р Дамян Илиев.

„Що се отнася до санкциите – те са много. Има различни групи предприятия и производители. Ако при първо нарушение един голям производител е санкциониран с между 4 и 6 хиляди лева, това е нищо за него. При втората група санкцията е 2,5 – 3 хиляди лева и при най-дребните – до 500 лева“, обясни Илиев.

Ако обаче някой от тях направи повторно нарушение и с вече влязло в сила наказателно постановление от три години назад, глобата и имуществената санкция стават в троен размер, каза шефът на Агенцията за храните.

Ще се мъчим да контролираме нарушенията на база историята на отделните фирми, допълни той. При системни нарушения се предвижда глоба в петорен размер. Има едно облекчение, в случай че за една седмица се плати 70 на сто от глобата. Най-важното за една санкция е тя да е неизбежна във всяко едно законодателство, категоричен е Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *