Нова стратегия за борба с рака печели тазгодишната Нобелова награда
02.10.2018
Отровните примамки, които унищожават домашните ни любимци из паркове и градинки
03.10.2018

Нова Броудкастинг Груп представи професионалното си становище относно скандала с артистичния репортер Димитър Върбанов

Неотдавна се разрази сериозен скандал около журналист, работещ за популярното телевизионно шоу „Господари на ефира“. Историята е повече от отегчаваща за българина, тъй като едва ли има много хора, които не са чули за нея многократно от различни медии. Какво е същественото в случая и кое ни грабна вниманието? Ние сме медия, която не толерира фалша и не подкрепя желанието за рейтингови постижения, които са постигнати за сметка на истината.

При наличие на нужните доказателства, изобличаващи злоупотреба, актьорски тактики не са необходими. Сериозното отношение, което взе по случая Нова Броудкастинг Груп, ни накара да повярваме, че все има медии, които защитават истината и не толерират нейното преиначаване, независимо дали се отнася до продукция, излъчвана от тях. България се нуждае именно от такива медии, които излизат своевременно с професионално и независимо становище по конкретен казус. Адмирации към колегите и съвет към останали български медии, да обърнат внимание на автентичността, отнасяща се до новините, които представят на зрителите, които им се доверяват.

Подобен скандал, съвсем естествено, намалява доверието към „Господари на ефира“. Истина е, че немалко сериозни проблеми и порочни практики, бяха разкрити и изобличени публично от шоуто, което не може да бъде пренебрегнато като факт, нито да се омаловажи приноса на продукцията за обществено значими проблеми, които след нейната намеса претърпяха промени и то, в положителна насока.

Още един факт, който не е редно да се пренебрегва, е решението на продуцента Джуди Халваджиян да прекрати професионалните си отношения с журналиста-актьор Димитър Върбанов. Колко показателно е за нас обаче, можем само да гадаем, имайки предвид, че друго развитие в случая не можеше и да се очаква. При такъв сериозен скандал, не намираме за кой знае какъв показател за лоялност към зрителя, отстраняването на очевидно провинил се репортер. По-скоро приемаме решението на г-н Халваджиян, като логичен изход от ситуацията.

Ето и становището, с което Нова Броудкастинг Груп се произнесе по случая, в сайта на Нова Телевизия:

В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се казва позиция на медията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *