Властта отново е в ръцете на Ердоган
25.06.2018
Какво накара Тръмп да преосмисли политиката си
26.06.2018

Недоволството на транспортните фирми в България нараства

Водеща в българските медии днес е новината за протестите на българските автомобилните превозвачи. Причина за недоволството им стана законопроектът за създаване на Българска автомобилна камара, която да лицензира и регулира дейността на транспортните фирми в България.

Протестите започнаха още от 14 юни тази година и в тях се включиха автомобилни превозвачи от градове в цялата страна. Идеята за закона е представена и внесена за разглеждане в българския парламент от представители на транспортната комисия,членуващи в партиите ГЕРБ, ,,Обединени патриоти“ и „Воля“. Още тогава управляващите обявиха, че са склонни да разговарят по повод на възможните компромиси, касаещи въпроса около създаването на Българска автомобилна камара.

В края на миналата седмица Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта обяви, че протестите ще бъдат прекратени едва когато законопроектът бъде оттеглен. Представителите на транспортния бизнес с увереност заявяват позицията си, че приемането на този закон ще доведе до значителни загуби за компаниите, предлагащи транспортни услуги, и ще се превърне в нова пречка в развитието на малкия и среден бизнес в България. Протестиращите смятат, че с въвеждането на този закон, държавата се отказва да поеме отговорността, свързана с контрола над дейността на българските транспортни фирми, и дава възможност за организиране на корупционни схеми. Според тях законопроектът защитава интересите на определен кръг от компании и взема предвид само нуждите на крупните бизнесмени в България.

Днес протестите продължават. В София между 10:00 и 13:30 ще се състои шествие, като в него ще вземат участие около 300 автомобила. Протест е планиран и в град Пловдив, като неговото начало е 11:00. Протестни шествия са организирани и в гр. Пазарджик, Гоце Делчев и Благоевград. Колегите си подкрепят и представители на бранша от Сливен и Ямбол, макар и да не вземат участие в ефективен протест. Автобусните превозвачи от Смолян избират в знак на своята съпричастност към поставените условия за прекратяване на протестните действия, като се движат с надписи „Протест“, докато продължават да изпълняват редовните си курсове.

Министър-председателят Бойко Борисов изяви готовност да изслуша опасенията и условията на българските автобусни превозвачи, като срещата с цел диалог по въпросите, касаещи новия законопроект, е планирана за днес в 11.00. Членове на организации, участващи в протеста, изразиха готовност да продължат протестите, ако изискванията им не бъдат изпълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *