В началото на есента ще знаем дали отпадат визите за Канада
13.07.2016
Държавата финансира изграждането на детски занимални за деца на служителите
13.07.2016

Над 10 страни от ЦИЕ ще подпишат споразумение за колективни преговори с фармацевтичната индустрия

Повече от 10 държави от Централна и Югоизточна Европа ще подпишат споразумение за колективни преговори с фармацевтичната индустрия за отстъпки от цените на скъпоструващи нови медикаменти за онкологични и редки заболявания тази година. През септември трябва да стане готово споразумението, което да формира параметрите, начините и органите за съвместните действия на включените държави, до края на годината то да се приеме от парламента като международен законодателен акт и от 2017 г. новият механизъм да заработи.

Това каза в интервю за в. „24 часа“ министърът на здравеопазването Петър Москов. Първата среща за преговори с останалите страни в споразумението беше миналия месец в София, следват срещи на здравните министри в Букурещ и във Варшава за изясняване на условията по споразумението.

Индивидуалните усилия на отделните държави – колкото и умели да са те, дори с най-добре работещите механизми не водят до промяна на негативната крива на влошения достъп до медикаменти и пропорционално нарастващите разходи. Разбрахме, че индивидуалните усилия не са достатъчни и трябва да се обединим, за да може с общата си експертиза и с това, че представляваме много повече население, да вървим напред в партньорски отношения с индустрията“, коментира Петър Москов, цитиран от dnevnik.bg.

По думите му всички страни в подготвяното споразумение са декларирали готовността си да работят заедно, за да гарантират по-добър достъп на гражданите до модерни и ефективни лекарства, а втората им цел е да създадат съвместни механизми за устойчивост на разходите на здравните публични фондове. За общото договаряне с фармацевтичните производители, ще има един общ орган, който преди навлизането в специфичните за всяка държава процедури да провежда преговорния процес с индустрията.

Успоредно министерството готви промени в закона за лекарствата, свързани с паралелния износ и гарантирането, че той няма да води до недостиг на лекарства тук. С промяната ще се въведе законови и „прогенеричната политика“ или „контролирано генерично заместване“, т.е. заменянето на оригиналните медикаменти с по-евтини техни еквиваленти. „Ако изписаното и финансирано от касата лекарство има по-евтин генеричен аналог, в аптеката ще предлагат тази алтернатива и ако пациентът е съгласен, ще го вземе. Заложени са и националната аптечна карта, както и възможността за мобилни аптеки в отдалечените райони“, казва Москов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *