Проучване на „Тренд“ сочи, че българите се притесняват от проблемите в Близкия изток
19.07.2016
Приходите от данък уикенд са около 5 млн. лева
19.07.2016

Министър Кунева: Точковата система за оценяване е по-справедлива

Точковата система ше бъде най-справедлива за това, всички ученици да намерят своето място в новите училища. Това заяви на пресконфенренция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

До сега ичениците кандидатстваха за профилирани гимназии след 7-ми клас. Тези, които имаха двойки на Националното външно оценяване не можеха да участват в класирането за профилираните гимназии и съответно оставаха в училищата си до края на 8-ми или 12-ти клас.

Законът за предучилищното и училищното образование обаче променя изцяло структурата на образованието. Основното образование става до седми клас и след него вече всички ученици се явяват на Национално външно оценяване, за да бъдат класирани за училищата за осми клас. Всички училища вече ще имат свой профил – профилирани гимназии, професионални и средни и обединени училища с профилирани или професионални паралелки.

Кунева беше категорична, че въвеждането на точки по никакъв начин няма да позволи с двойка на Националното външно оценяване да се влиза в елитна езикова гимназия. Но, ако едно дете изкара двойка на изпита или не може да го положи заради заболяване, то все пак ще може да продължи своето образование с оценки от предметите в 7-ми клас. При образуването на бала то ще има възможност да се класира примерно в средно училище с професионални паралелки.
Кунева припомни, че по Конституция образованието е задължително за българските граждани до 16-годишна възраст. Целта ни е да пресечем ранното отпадане от училище, заяви тя.

И оценките от външното оценяване, и от дипломата ще се преобразуват от шестобалната система в точки, като външното оценяване ще има по-висока тежест. Всяко училище само ще решава дали да удвои точките от изпитите и по двата предмета или да утрои само българския или само математиката.

Преобразуването на оценки в точки започва да се прилага от тази учебна година, но новото балообразуване ще влезе в сила през учебната 2018/2019, когато петокласниците от започващата през септември учебна година станат седми клас. Реформите в образованието влизат в сила първо за първокласниците и петокласниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *