Иновации в градския транспорт ще се борят със замърсения въздух в София
03.07.2018
Нова гавра със средства, събирани за дете… Колко още ще се примиряваме с ненаказаното малодушие?!
03.07.2018

Мая Манолова с иск в прокуратурата срещу поскъпването на тока

От началото на този месец цената на електрическата енергия в страната се увеличава с малко повече от 2%. За крайния потребител с доставчик ЧЕЗ или EVN това означава увеличение в сметката с близо 2%, а за клиентите на Енерго-про – малко повече от 2,5% повишение.

С молба за преразглеждане на решението за увеличение в цената на българската електроенергия към омбудсмана Мая Манолова се обърнали огромен брой граждани от цялата страна. Още тази сутрин 2 дни след влизането в сила на поскъпването тя обяви решението си да внесе за разглеждане иск във Върховната административна прокуратура.

Повод за това решение на бившия народен представител стана не само увеличението на цената за ток, а и текстът на Закона за енергетиката. Той не предвижда възможността граждани да оспорват решенията взети от Комисията за енергийно и водно регулиране.Българският омбудсман смята въпросната част от закона за неприемлива и с готовност сезира държавната прокуратура за несправедливостта, извършена срещу българските граждани.

Манолова настоява, че идеята, че поскъпването ощетява единствено доставчиците, е грешна и правата на потребителя трябва да бъдат отразени в закона. Според изявлението ѝ, цитирано от БГНЕС, сред засегнатите са повече от 1 млн, души в страната. Тя подчертава, че след поевтиняването на синьото гориво с повече от 7% в края на миналата година цените за потребителите са останали без промяна, тоест крайната цена, която важи за потребителите търпи изменения само когато това е изгодно за енергийните дружества.

Всъщност това не е първата подобна жалба, която отива в прокуратурата. Мая Манолова подава иск с подобно съдържание след поскъпването на газа от април миналата година, но жалбата била отхвърлена именно заради споменатия текст от Закона за енергетиката.

Омбудсманът заявява, че жалбата ще бъде внесена в сряда сутринта, а що се касае до промяната в закона, тя настоява за промени в съдържанието му, но дори след сезирането на Конституционния съд, развитие по въпроса все още няма.

Снимка: dariknews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *