Нов скандал в плевенската болница
01.08.2018
Китайската политика на „нулеви погребения“ внесе смут сред обществото в Китай
01.08.2018

Куба след Кастро

След смъртта на Фидел Кастро и приключването на мандата на неговия брат Раул кубинските законодатели взеха решение да приемат нова конституция на комунистическата островна държава, която според анализатори поставя основите за бъдещото легализиране на еднополовите бракове.

Повече от 600 народни представители в кубинската Национална асамблея одобри прототипа на документа в неделя след заседание в столицата Хавана. Това съобщава официалният вестник на Кубинската комунистическа партия. В тази статия ще Ви представим част от темите, засегнати в документа:

Разширява се дефиницията за брака

Действащата в момента конституция, написана през 1976г., определя брака като „доброволно сключен съюз между мъж и жена“, но този член е променен в новия документ и не посочва пола на личностите, които сключват брак. Вместо това той звучи така: „съюз между двама души по взаимно съгласие“.

Законодателите обясняват пред медиите, че в законите случайности не съществуват. Замяната е направена съзнателно, като целта им е да доближат действащите закони в Куба до тези в модерните държави. Според тях промяната в конституцията на островната държава е първата стъпка по пътя към бъдещото развитие на модерна Куба. Те наричат решението си проява на хуманизъм и акт в подкрепа на равните човешки права.

Народните представители обявиха, че след ратификацията на документа, в рамките на една година ще трябва да бъдат направени съответстващите промени, свързани със законите за унаследяване на имущество и правата за осиновяване и държавно съдействие при инвитро процедури при еднополови двойки.

Социализъм с право на собственост

Въпреки че прототипът за реформата на кубинската конституция е одобрен, той ще трябва да бъде гласуван.

От средата на август до средата на ноември кубинският народ ще предлага промени по предложения прототип, който след това ще бъде върнат в Националната асамблея за пренаписване. След като промените бъдат включени, прототипът ще бъде гласуван на национален референдум.

Одобреният прототип изключва термина „комунизъм“ и определя политическата система на държавата като „социализъм“, което противоречи на сегашната конституция, в която кубинското общество е наречено комунистическо.

Президентът на Националната асамблея съобщава, че промените не означават отказ от същността на Куба. Те са знак за стремежа им да превърнат страната в независима, социалистическа, суверенна държава.

На този етап от разработката се води активна кампания за разпространяване на документа, за да достигне той до всички жители на държавата. Тя е достъпна в Интернет и по вестникарските павилиони в страната.

Новата конституция предвижда 10-годишен максимален срок на президентския мандат.

Конституционните промени, предстоящият референдум и нестабилната политическа ситуация в Куба станаха популярни в медиите като края на епохата на Кастро.

Източник: BBCNews

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *