Нови участъци със зелени релси в София
21.07.2016
Рейтингът на Турция е в списъка за преразглеждане
21.07.2016

Китайски компании търсят възможности за съвместни производства у нас

„България има потенциал да се превърне в платформа за китайския бизнес към ЕС. Страната ни се очертава като предпочитана инвестиционна и бизнес дестинация, а това носи много възможности за китайските компании.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с делегация на високо ниво, включваща над 30 представители на правителството и бизнеса от Китай.

Европейската визита на делегацията е организирана от китайския Съвет за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ и освен България, включва още Полша и Румъния. Основната цел е проучване на възможностите за международно сътрудничество в областта на производствения капацитет. Делегацията включва представители на 15 структури, 13 крупни компании и 2 финансови организации.

По думите на министър Лукарски възможности за сътрудничество с китайската страна има не само във високотехнологичните производства, но и в съвместното развитие на научно-изследователски центрове, лаборатории за научни изследвания и иновации, изграждане на демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми и постижения в сферата на науката и иновациите, както и коопериране с водещи български академични институции. Конкретни проекти, в които китайски компании могат да бъдат привлечени успешно пък са „София Тех Парк“ и индустриалните зони, оперирани от държавната „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *