26-годишният убиец от кв. Надежда е без опасност за живота
30.10.2018
Над 5000 военни са изпратени да охраняват границата на САЩ от мигрантския керван
30.10.2018

Какво пише за България в македонските учебници?

Македонските учебници тенденциозно създават антибългарски настроения, това е мнението на проф. Иван Илчев, български историк и член на Българо-македонската комисия по историческите и образователни въпроси.

Обсъжданията на спорните въпроси в общата ни история с Македония предизвикаха напрежение между историците още в средата на този месец. Според участниците в дискусиите от българска страна има значително повече претенции за исторически несъответствия. Разногласията започват още при разглеждането на периода на Средновековието, а с пристъпването към текстовете, представящи по-новата ни история, различията се увеличават прогресивно.

Според професор Илчев най-проблемна е темата за репресиите срещу македонското население по време на Втората световна война. Историкът настоява, че учебниците насаждат антибългарски настроения, като подробно представят репресиите от българска страна, но пропускат да споменат сръбските репресии срещу македонците с българско самосъзнание, които водят до смъртта на стотици македонски граждани още в началото на войната.

Работата по съгласуването на основни моменти от общата македоно-българска история продължава, като експертите твърдят, че консенсусът не е невъзможен, но постигането на съгласие ще бъде бавно и съпроводено с напрежение. Въпреки това историците, ангажирани с проекта, вярват, че договорът за добросъседство със западната ни съседка ще спомогне за изглаждането на старите спорове и ще гарантира трайните отношения на взаиморазбирателство между двете държави.

Снимка: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *